صدای زمین را می شنوید؟
نه !! چشمانتان را ببینید و با دقت گوش دهید. صدای نفس های ضعیف و کوتاهش را می شنوید. صدای آخرین امید است.آخرین نفس های بی جان زمین. خشکسالی، گرما، بی بارانی، تخریب لایه اوزون، انقراض هزاران گونه در چند صد سال گذشته، خشکی رودخانه؛ چشمه ها و تغییرات آب و هوایی. دیگر توانی برای این کهن مادر نگذاشته است تا به پاخیزد. دیگر جانی نمانده است. آخرین امید برای مبارزه با تغییرات جوی زمین؛ شاید آخرین امید برای نجات این سیاره ی سبز ما باشد ولی اکنون چه باید کرد ؟! جهان چه تصمیمی برای نجات این مادر پیر گرفته است.
طبق آخرین سخنرانی ها در جلسات سازمان ملل، تصمیماتی در ارتباط با تغییرات اقلیمی گرفته شد. تصمیماتی که شاید آخرین امید باشد تا زمین جانی دوباره گیرد.
اقدامات جهانی که تا به امروز برای نجات زمین از شر تبعات تغییرات آب و هوایی انجام گرفته که می توان به مالیات بر کربن اشاره کرد.
اتحادیه اروپا مجموعه پیشنهادهای خود برای مقابله با تغییر اقلیم و با هدف رسیدن به حالت کربن خنثی را تا سال ۲۰۵۰ اعلام کرده است که شامل طرح هایی برای اعمال مالیات بر سوخت هواپیماهای جت و ممنوعیت تقریبا کامل فروش خودروهای بنزینی و دیزلی ظرف ۲۰ سال آینده است. برخی
از محدودیت های پیشنهادی مهم این مجموعه عبارتند از:
محدودیت شدیدتر برای تولید اتومبیل های بنزینی و دیزلی که انتظار می رود تولید آنها تا سال ۲۰۳۵ ممنوع شود.
مالیات بر سوخت صنعت هوانوردی و یک معافیت ده ساله مالیاتی برای شیوه های جایگزینی که کربن کمی تولید می کنند.اعمال یک به اصطلاح تعرفه مرزی کربن که تولیدکنندگان در خارج از اتحادیه اروپا را ملزم به پرداخت پول بیشتر برای واردات موادی مثل فولاد و بتن خواهد کرد.اهداف بلند پروازانه تر برای گسترش استفاده از انرژی های تجدیدپذیر در اتحادیه اروپا الزامی شدن نوسازی سریع تر بناهایی که از نظر حفظ انرژی بازدهی کمی دارند.
مثال: شرکت اپل
اقدمات شرکت اپل در مسیر کاهش کربن تا سال ۲۰۳۰ با برنامه ریزی برای اجرای ۱۰ پروژه سال در سال گذشته، تعداد تأمین کنندگان و استفاده کننده از انرژی ۱۰۰ درصد پاک را دو برابر کرده است. جالب است بدانید که یکی از ۱۰ پروژه جدید این شرکت همکاری با اداره برق در ایالات متحده آمریکا به منظور توسعه مشترک منابع انرژی تجدیدپذیر برای بازار مربوط به ایالتهای غربی آمریکا است.
از دیگر اقدامات این شرکت می توان به عمده فروشی و ایجاد توسعه انرژی بادی در مقیاس بزرگ در پروژه های دیگر در آفریقای جنوبی، نیجریه، فیلیپین، تایلند، ویتنام، کلمبیا و اسرائیل اشاره کرد. این شرکت به دنبال تأمین انرژی های تجدیدپذیر برای مؤسسات مراقبت های بهداشتی و آموزشی و سوق دادن خانواده ها به استفاده از تأسیسات خورشیدی روی پشت بام ها هستند.
در این راستا اپل مقدار مواد بازیافتی به کار رفته در محصولاتش را افزایش داده است و با تأمین کنندگان مواد بازیافتی همکاری می کند تا به سمت سیستم چرخه ای حرکت کند که تلاش می کند نیاز به استخراج کربن فشرده را کاهش دهد. این سیستم منابع بازیافتی طلا، کبالت، آلومینیوم، عناصر خاکی کمیاب را شامل می شود.
اپل درباره تلاش های خود در جهت بازیافت مواد تأکید می کند. بطوری که در فرآیند تولید آیفون ۱۳پرو تقریبا ۱۱ درصد کربن کمتری از آیفون ۱۲ تولید شده است و این میزان در مک بوک پرو ۱۶/۲ اینچی نیز ۸ درصد کمتر از نسل گذشته است.
در این گزارش، آمده است که اپل انتشار کربن خود را طی پنج سال گذشته تا ۴۰ درصد کاهش داده است و تمامی این پروژه ها بدین معنی است که در دهه آینده، هر دستگاه اپل فروخته شده تأثیر اقلیمی صفر مطلق خواهد داشت.
نشست گلاسکو، قرقیزستان
رئیس جمهور قرقیزستان در اجلاس سران جهان در بیست و ششمین کنفرانس تغییر اقلیم سخنرانی کرد. وی پیشنهاد کرد در نشست گلاسکو بودجه هدفمند و جداگانه ای برای ایجاد یک صندوق ویژه در سازمان ملل برای کشورهای کوهستانی نیازمند و در حال توسعه از جمله قرقیزستان فراهم شود.
جباراف خاطرنشان کرد قرقیزستان از توافقنامه آب و هوایی پاریس حمایت می کند و قصد دارد وضعیت مربوط به بحران اقلیمی را در داخل کشورش بهبود بخشد، اما برای اجرای پروژه ها به سرمایه گذاری های مالی بزرگ نیاز است. وی به برنامه های کشورش برای مقابله با مشکل تغییرات آب و هوایی اشاره کرد و خاطر نشان کرد، قرقیزستان به توافقنامه پاریس متعهد است.
وی تاکید کرد تا سال ۲۰۵۰ قرقیزستان با کربن زدایی به پلت فرم توسعه سبز دست خواهد یافت. نیروی محرکه این سیاست، منابع انرژی تجدیدپذیر است که در اولویت نخست، استفاده از انرژی آبی در دستور کار است. مقامات این کشور در نظر دارند نیروگاه های برق آبی کوچک و متوسط برای تبدیل کامل تولید انرژی در بخش صنعت و مسکن و خدمات عمومی ایجاد کنند که جایگزین زغال سنگ و نفت کوره باشد؛ البته ساخت نیروگاه های برق آبی در کشور آغاز شده است.
همچنین وی اظهار داشته است که بدون فناوری های پیشرفته، نوآوری و دانش، دستیابی همزمان به رشد اقتصادی سبز و کربن زدایی در چارچوب زمانی برنامه ریزی شده برای قرقیزستان آسان نخواهد بود. برای قزاقستان بسیار مهم است که یخچال های طبیعی، منابع آبی و کوه هایی با قدمت چند صد ساله خود را نه تنها در برابر تغییرات آب و هوایی، بلکه از فعالیت های اقتصادی ناعادلانه حفظ کند. همچنین از آنجایی که یخچال های طبیعی در حال ذوب شدن هستند و رودخانه ها و اکوسیستم های کوهستانی در معرض خطر انقراض هستند، ما نمی توانیم به تنهایی عمل کنیم و به کمک جامعه بین المللی نیاز خواهیم داشت.
شاید فکر کنید که این پیشنهاد قزاقستان یک پیشنهاد خودخواهانه است ولی در حقیقت وقتی کشوری نمی تواند به تنهایی شرایط لازم برای مقابله با تغییرات اقلیمی را مهیا کند و از منابع طبیعی خود محافظت کند .
باید تمام جهان دست در دست یکدیگر بگذارند و اقدامی انجام دهند تا با قدم های هر چند کوچک اما مؤثر برای یاری این کره خاکی قدمی بردارند.
منابع:
ReplyForward
|