خانه - پایگاه دانش کارجویا - بوئینگ و فراز و نشیب‌های پروژه بوئینگ ۷۳۷

بوئینگ و فراز و نشیب‌های پروژه بوئینگ ۷۳۷

بوئینگ 737
فهرست مطالب

مقدمه‌ای بر بوئینگ ۷۳۷

پس از طراحی B707 و B727، کمپانی بوئینگ برای کمتر کردن تعداد پیشرانه‌ها، دست به طراحی بوئینگ ۷۳۷ زد. در این مقاله قصد داریم تا با این هواپیما بیشتر آشنا شویم. هواپیمای بوئینگ ۷۳۷، پرفروش‌ترین هواپیمای ساخته شده توسط کمپانی بوئینگ و یکی از موفق‌ترین پروژه‌های صنعت هواپیمایی در جهان بشمار می‌رود. با آغاز به کار خط تولید این هواپیما، ایرلاین‌های بسیار زیادی از سرتاسر جهان، مجذوب این هواپیما شدند بطوری‌که تا به امروز، همچنان خط تولید این هواپیما فعال است.

امروزه، رقابت تنگاتنگی میان هواپیماهای بوئینگ ۷۳۷ و ایرباس ۳۲۰ وجود دارد که در این رقابت، ایرباس توانست بر بوئینگ چیره شده و لقب “پر فروش ترین هواپیمای جهان” را از بوئینگ ۷۳۷ بگیرد و به نام خود ثبت کند. اما با این حال، بسیاری بر این باورند که امنیت (Safety) بالای بوئینگ ۷۳۷، اصلی‌ترین ملاک برای استقبال گسترده از این هواپیما در جهان می‌باشد. ¹*

پ.ن¹*: جهت آشنایی بیشتر با معیارهای مقایسه بوئینگ ۷۳۷ و ایرباس ۳۲۰ به قسمت اول مقاله “بوئینگ یا ایرباس؟ کدام یک بهتر است؟” رجوع کنید.

مشخصات بوئینگ ۷۳۷

  • اولین هواپیمای جت مسافربری دارای دو پیشرانه تولید شده توسط کمپانی بوئینگ
  • هواپیمای باریک پیکرِ تک راهرو دارای دو پیشرانه توربوفن
  • نوع پیشرانه: بر طبق سری‌های Next Generation(NG) ،Classic ،Original و Max به ترتیب CFM56 ،CFM56 ، JT8D و CFM LEAP 1-B

بوئینگ737به ترتیب از چپ به راست:

  1. پیشرانه توربوفن Pratt & Whitney JT8D  (سری Original)
  2. پیشرانه توربوفن CFM International CFM56 (سری Classic)
  3. پیشرانه توربوفن CFM International CFM56 (سری NG)
  4. پیشرانه توربوفن CFM International CFM LEAP 1-B (سری MAX)
  • اولین پرواز: ۹ فوریه ۱۹۶۷
  • معرفی به بازار: ۱۰ فوریه ۱۹۶۸
  • تعداد فروند ساخته شده: ۱۱۳۲۴ فروند تا فوریه ۲۰۲۳(تعداد ۱۵۵۷۲ فروند سفارش داده شده). حدود ۲۵% هواپیماهای مسافربری موجود در جهان، از این تایپ می‌باشند.
  • وضعیت این تایپ در ایران¹*: یکی از فراوان‌ترین تایپ‌های موجود در ناوگان هوایی ایران. در حال حاضر ایرلاین‌های آسمان، ساها، کارون، سپهران، کاسپین، تابان، آتا، وارش و فلای پرشیا بکارگیرندگان بوئینگ ۷۳۷ محسوب می‌شوند. همان‌طور که ذکر شد، یکی از دلایل محبوبیت این هواپیما در میان ایرلاین‌های جهان و بویژه ایران، امنیت بالای این هواپیما(Safety) می‌باشد. همچنین هزینه پایین تعمیر و نگهداری نسبت به ایرباس ۳۲۰، قابلیت استفاده در اکثر فرودگاه ها و… از دیگر دلایل محبوبیت بیشتر این هواپیما به شمار می‌رود. البته حواشی ایجاد شده درمورد سری MAX(رجوع شود به “گزارش اختصاصی کن نیوز از بوئینگ۷۳۷ MAX“) این هواپیما و پیشتاز بودن کمپانی ایرباس در توسعه خانواده ایرباس ۳۲۰، تاثیر بسیار زیادی در کاهش محبوبیت بوئینگ۷۳۷ در میان ایرلاین‌ها داشته است و همین امر، سبب پیشی گرفتن ایرباس از بوئینگ شده است.

پ.ن¹*: رجوع شود به  سایت Planespotters.net.

سری‌های بوئینگ ۷۳۷

همان‌طور که در بالا ذکر شد، این هواپیما دارای چهار سری Next Generation(NG) ،Classic ،Original و Max می‌باشد.

بوئینگ737
سری Original شامل ۱۰۰ و ۲۰۰، سری Classic شامل ۳۰۰، ۴۰۰ و ۵۰۰، سری NG شامل ۶۰۰، ۷۰۰، ۸۰۰ و ۹۰۰ می باشد.

نکاتی پیرامون بوئینگ ۷۳۷

شاید برای بسیاری از علاقمندان به هواپیما و مسافران سوال باشد که علت شکل عجیب و بیضی مانند پیشرانه‌های این هواپیما چیست؟

بوئینگ737

بدلیل اینکه ارتفاع بال‌های این هواپیما نسبت به زمین کم است، در هنگام برخاستن و نشستن، امکان برخورد پیشرانه با سطح زمین وجود دارد، بنابراین کمپانی بوئینگ، در طراحی این هواپیما، دست به تغییرات در دهانه ورودی هوای پیشرانه‌های بوئینگ ۷۳۷ زد تا از برخورد جلوگیری کند. یکی از نشانه‌های شناسایی بوئینگ ۷۳۷ از دیگر تایپ‌ها بویژه ایرباس ۳۲۰، همین شکل دهانه ورودی هوای پیشرانه‌های آن می‌باشد.

نکته دیگر در مورد این هواپیما، وجود دو پنجره در داخل کاکپیت و بالای سر خلبان و کمک خلبان می‌باشد که اصطلاحا به این دو پنجره، Eyebrow Windows گفته می‌شود. در واقع این پنجره‌ها، در زمانی کاربرد دارند که هواپیما در حال گردش می‌باشد (که در این زمان به خلبان، دید بهتری را می‌دهند) و یا تجهیزات موقعیت‌یابی هواپیما، از کار افتاده و یا دچار مشکل شده‌اند. در این زمان، کروی پروازی، با یافتن ستاره‌های قطبی از طریق همین دو پنجره، می‌توانند مختصات حدودی خود و جهت حرکت هواپیما را تشخیص دهند. البته Eyebrow Windows تنها در سری Original وجود دارند و از سری های بعدی این هواپیما، حذف شده‌اند.

بوئینگ737

سپاسگزارم از وقتی که به این مقاله اختصاص دادید. امیدوارم اطلاعات خوبی رو تونسته باشم در اختیار شما قرار داده باشم. تا مقاله بعدی خدانگهدار.

مهدی افرشته
مهدی افرشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *