خانه - پایگاه دانش کارجویا - دیدگاه های زیستی درمان افسردگی و دوقطبی (قسمت ۱)

دیدگاه های زیستی درمان افسردگی و دوقطبی (قسمت ۱)

دیدگاه های زیستی درمان افسردگی
فهرست مطالب

سلام دوستان، چه خبر؟ امروز با یک مقاله دیگر در رابطه با دیدگاه های زیستی درمان افسردگی و دوقطبی برگشتم. در قسمت های قبلی ما راجب مفاهیمی مثل افسردگی و انواع آن و همچنین راجب مسائلی مثل اختلال دوقطبی صحبت کردیم و توضیح دادیم که هر کدام از این اختلال ها چه ویژگی هایی دارند و انواع آن ها به چه صورت است.

در این قسمت ما میخواهیم راجب دیدگاه های زیستی درمان افسردگی و دوقطبی صحبت کنیم و توضیح دهیم که چه دیدگاه ها و نظریه هایی در این باره وجود دارد. در قسمت اول این مقاله ما به دیدگاه های زیستی که برای درمان این دو پیشنهاد شده خواهیم پرداخت و در قسمت های بعد دیدگاه های دیگر را بررسی میکنیم.

پس اگر شما هم علاقه مند هستید تا درباره دیدگاه های زیستی درمان افسردگی و دوقطبی، اطلاعات بیشتری بدست آورید با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید؛ بیشتر از این پر حرفی نمیکنم، بریم سراغ ادامه این مقاله.

دیدگاه های زیستی

پژوهشگرانی که در چارچوب دیدگاه زیستی کار میکنند، کاملا میدانند اختلالات خلقی در بین اعضای خانواده ای که ارتباط زیستی با هم دارند، بیشتر روی میدهند؛ به همین خاطر سعی دارند عوامل ژنتیکی مشارکت کننده در این اختلالات را مشخص کنند. با این حال، ژن های متعددی به شیوه های پیچیده ای با عوامل خطر محیطی تعامل میکند، به طوری که اپی ژنتیک نقش مهمی را ایفا میکند.

نظریه های زیستی

زمانی که داریم راجب دیدگاه های زیستی درمان افسردگی و دوقطبی صحبت میکنیم، یکی از مسائلی که نظر ما را به خود جلب میکند بحث وراثت است. در تایید نقش وراثت مدت طولانی است که معلوم شده خویشاوندان درجه اول افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی، ۱۵ تا ۲۵ درصد بیشتر از افرادی که این رابطه زیستی را ندارند، احتمال دارد که این اختلال را داشته باشند.

بر پایه نوشته های موجود، برآورد شده است که اختلال افسردگی اساسی میزان توارث پذیری ۳۷ درصد دارد، به طوری که این میزان در زنان بالاتر از مردان است (تقریبا ۴۰ درصد برای زنان در برابر ۳۰ درصد برای مردان). از وراثت که بگذریم، به ناهنجاری های زیست شیمیایی میرسیم.

شواهد فزاینده ای به نقش تغییر سطح سروتونین و نوراپی نفرین در ایجاد تغییرات خلقی مرتبط با اختلال افسردگی اساسی اشاره دارند. این تغییرات در انتقال دهنده های عصبی، با ایجاد فعال سازی در مدار های توجه درونی، میتوانند بر خلق افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی تاثیر بیشتری بگذارند.

دیدگاه های زیستی درمان افسردگی

دارو های ضد افسردگی

دارو های ضد افسردگی یکی از مسائل مهم در دیدگاه های زیستی درمان افسردگی و دوقطبی است. در حال حاضر، مداخله های زیستی برای اختلالات خلقی، به جای نابهنجاری های ژنتیکی، تاثیر این نابهنجاری ها بر انتقال دهنده های عصبی را هدف قرار میدهند.

بنابراین، داروی ضد افسردگی رایج ترین نوع درمان زیستی برای افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی است. متخصصان بالینی دارو های ضد افسردگی را از چهار طبقه اصلی تجویز میکنند: بازدارنده های بازجذب گزینشی سروتونین (SSRIs)، بازدارنده های بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین(SNRIs)، دارو های ضد افسردگی سه حلقه ای، و بازدارنده های مونوآمین اکسیداز (MAOIs).

انتخاب داروی ضد افسردگی عمدتا به ترجیح متخصص بالینی برای طبقه خاصی از دارو ها بستگی دارد. وقتی متخصص بالینی سعی میکند مشخص کند کدام دارو ها موثرتر واقع میشوند و عوارض جانبی کمتری دارند، در نهایت، داروهایی که فرد دریافت میکند، ممکن است با کوشش و خطا انتخاب شده باشند.

دیدگاه های زیستی درمان افسردگی

دارو های دوقطبی

درمان مرسوم برای اختلال دوقطبی، لیتیوم کربنات است که با عنوان لیتیوم به آن اشاره میشود؛ نمکی که به طور طبیعی در مقادیر کم در آب نوشیدنی یافت میشود و وقتی به صورت پزشکی مصرف شود، جایگزین سدیم در بدن مشود. متخصصان بالینی به افرادی که دوره های مانیا مکرر دارند (در سال دو بار یا بیشتر) توصیه میکنند برای پیشگیری، مصرف لیتیوم را ادامه دهند.

مشکل این است که گرچه لیتیوم ماده ای طبیعی در بدن است، اما میتواند عوارض جانبی داشته باشد. عوارض جانبی آن شامل بی نظمی های خفیف سیستم عصبی مرکزی، ناراحتی معده _ روده ای، و عوارض قلبی جدی است. در نتیجه، افرادی که دوره های مانیا را تجربه میکنند، ممکن است مایل نباشند لیتیوم را به طور مداوم مصرف کنند.

به علت ماهیت تغییرپذیر اختلال دو قطبی، دارو های دیگر اغلب در درمان برخی نشانه ها غیر از خود مانیا، میتوانند مفید باشند. برای مثال، افراد در دوره افسردگی ممکن است نیاز داشته باشند علاوه بر لیتیوم، داروی ضد افسردگی را در طول این دوره مصرف کنند.

با این حال، این میتواند برای فردی که مستعد دچار شدن به مانیا است، مشکل آفرین باشد، زیرا داروی ضد افسردگی ممکن است هیپومانیا یا مانیا را تحریک کند. آن هایی که مشکل روان پریشی دارند، ممکن است از مصرف داروی ضد روان پریشی مانند کلوزاپین بهره مند شوند. افرادی که تناوب سریع را تجربه میکنند، به علت تغییرات ناگهانی که در هیجانات و رفتار آن ها روی میدهند، چالشی را برای متخصصان بالینی ایجاد میکنند.

دیدگاه های زیستی درمان افسردگی

درمان های زیستی جایگزین

در هنگام بررسی دیدگاه های زیستی درمان افسردگی و دوقطبی متوجه میشویم که برای برخی مراجعان مبتلا به اختلالات خلقی، دارو یا بی تاثیر است یا به کندی نشانه هایی را که شدید و احتمالا مهلک هستند، تسکین میدهند. ترکیب عوامل ژنتیکی، فیزیولوژیکی، و محیطی، پاسخ به دارو را تحت تاثیر قرار میدهد. پژوهشگران امیدوارند که تاثیر دارو ها را از طریق فارماکوژنتیک بهبود بخشند (استفاده از آزمایش ژنتیکی برای مشخص کردن چه کسی با داروی خاصی، از جمله دارو های ضدافسردگی و لیتیوم بهبود خواهد یافت).

یک راه غیر دارویی برای درمان افسردگی، درمان با تشنج الکتریکی (ECT) است، که در این نوع درمان به بیمار شوک الکتریکی وارد میکنند. یکی دیگر از راه های درمان بر پایه این فرضیه که دست کم برخی از اختلالات خلقی بیانگر بی نظمی در ساعت زیستی روزانه معروف به ریتم شبانه روزی هستند، پژوهشگران استفاده از درمان هایی را توصیه کرده اند که ساعت بدن فرد را تنظیم مجدد میکند.

این گونه درمان ها، شامل نور درمانی مشوند که در آن، فرد برای مدتی، مثلا ۳۰ ثانیه هنگام صبح جلوی نور درخشانی مینشیند. یک امتیاز نور درمانی این است که بعد از کاهش یافتن دُز یا قطع درمان، عوارض جانبی آن حداقل هستند و تقریبا به طور کامل ناپدید میشوند. پژوهشگران همچنین معتقدند که امکان دارد لیتیوم حداقل در برخی افراد مبتلا به اختلال دوقطبی، با تنظیم مجدد ریتم شبانه روزی آن ها موثر واقع شود.

جمع بندی

به پایان رسید این دفتر، حکایت همچنان باقیست! خب دوستان به پایان یکی دیگر از سری مقالات روانشناسی رسیدیم. در این قسمت ما راجب دیدگاه های زیستی درمان افسردگی و دوقطبی صحبت کردیم، در قسمت های بعدی راجب دیدگاه های دیگر درمان افسردگی و دو قطبی صحبت میکنیم. پس تا قسمت بعد خدا یار نگهدارتون.

نکته: تمام دارو هایی که در این قسمت معرفی شد باید با تشخیص دکتر روانپزشک مصرف شود و از مصرف خودسر آن ها اکیدا خودداری کنید.

نظرات و پیشنهادات خود را در رابطه با این مقاله، با ما در بخش نظرات به اشتراک بگذارید.

برای مطالعه مقالات بیشتر به لینک های زیر مراجعه شود:

۴ نکته در رابطه با نیاز کودک به امنیت، کارن هورنای

۶ نکته درباره اضطراب بنیادی از نظر کارن هورنای

۴ نکته راجب اختلال دو قطبی یا bipolar disorder

۴ نکته راجب Depressive disorder یا اختلال افسردگی

۴ روش پژوهش در nerve physiology یا فیزولوژی اعصاب

perceptual error یا خطای ادراکی، ۶ نکته درباره آن

۵ نکته درباره روانشناسی زنانه، کارن هورنای

amin
amin

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *