خانه - پایگاه دانش کارجویا - تابع در پایتون | ۱ مثال کاربردی

تابع در پایتون | ۱ مثال کاربردی

فهرست مطالب

با سلام خدمت تمامی دوستان عزیزم : توی این مقاله قراره به بررسی یه مفهوم مهم و بسیار کاربردی در برنامه نویسی یعنی تابع در پایتون بپردازیم .

شاید شما هم تا الآن خیلی اسم تابع به گوشتون خورده اما نمی دونین که دقیقا تابع در برنامه نویسی چه معنایی داره و چه لزومی داره که ما در برنامه ی خودمون از تابع استفاده کنیم .

توی این مقاله قراره اول از هم تابع در پایتون رو تعریف کنیم و بعد از اون یه نگاه کلی به ویژگی های تابع بندازیم و در آخر هم ببینیم که چطوری خودمون می تونیم یه تابع در پایتون بنویسیم .

قبل از اینکه به تعریف تابع در پایتون بپردازیم اینو بگم که شما ممکنه در زبان های مختلف به جای تابع (function) کلماتی نظیر متد (method) ، زیر روال (sub-routine) ، رویه (procedure) و… بشنوین که به صورت کلی همگی یه مفهومی رو به مخاطب می رسونن با این تفاوت که معمولا متد (method) به تابعی میگن که داخل کلاس تعریف شده .

نمی دونین کلاس چیه ؟ اشکالی نداره . در مقالات آتی به بررسی کلاس در پایتون نیز خواهیم پرداخت .

تابع در پایتون چیست ؟

احتمالا شما هم تا الآن واژه ی تابع در ریاضیات به گوشتون خورده و حدس میزنین که تابع در برنامه نویسی هم یه جورایی مثل تعریف تابع در ریاضیاته .

باید بهتون بگم که تقریبا درست حدس زدین ؛ تابع این کار رو هم انجام میده اما برای تعریف تابع به صورت کلی تر و با استفاده از خواص برنامه نویسی این کار رو انجام میدیم .

در ریاضیات به فرآیندی که ورودی رو بگیره و بعد از پردازش بهمون خروجی بده تابع میگیم . اما در برنامه نویسی به صورت کلی به هر قطعه کدی که  بنویسیم و بتونیم بعدا فراخوانیش کنیم تابع میگیم .

اجزای مختلف تابع در پایتون :

در پایتون نیز مانند بقیه ی زبان های برنامه نویسی چندین پارامتر داریم که در هنگام تعریف تابع باید در نظر داشته باشیم که عبارتند از : اسم تابع ، پارامتر های ورودی تابع ، بدنه ی تابع و خروجی تابع که در قسمت بعدی نحوه ی نوشتن یک تابع در پایتون رو بررسی می کنیم .

ساختار تابع در پایتون :

برای نوشتن تابع در پایتون در ابتدا باید کلمه ی def را بنویسیم . با نوشتن این کلمه مفسر متوجه می شود که قرار است کاربر تابع بنویسد . بعد از نوشتن کلمه ی def نامی که برای تابع خود در نظر گرفته ایم را قرار می دهیم و بعد از آن ورودی های مورد نظر که تابع برای اجرا باید آن را بگیرد قرار می دهیم .

برای نوشتن بدنه ی تابع در پایتون باید به اندازه ی یک Tab از ابتدای خط فاصله داشته باشیم (indent را رعایت کنیم) و بعد از آن کاری که تابع قراره برامون انجام بده رو در بدنه ی تابع تعریف می کنیم .

در انتها نیز بعد از انجام پردازش در بدنه ی تابع با استفاده از کلیدواژه ی return مقدار خروجی را از تابع برمی گردانیم .

مواردی که در بالا به آن اشاره شد مراحل نوشتن تابع در پایتون بود . حالا وقتشه که با یه مثال به صورت عملی و مرحله به مرحله یه تابع بنویسیم .

فرض کنید که می خواهیم برنامه ای بنویسیم که یک عدد از کاربر گرفته و توان دوم این عدد را حساب کند .

در ابتدا از کاربر عدد می گیریم و آن را در متغیری به نام a ذخیره می کنیم . حوسمان باشد عددی که با استفاده از دستور input در پایتون گرفته ایم به صورت string بوده و برای اینکه عملیات ریاضی روی آن انجام دهیم باید با استفاده از تابع int ورودی را به عدد صحیح تبدیل کنیم .

سپس کلمه ی def را نوشته و نام تابع را tavan_2 می گذاریم . پارامتر ورودی تابع را نیز متغیر a می گذاریم .

برای تعریف بدنه ی تابع به اندازه ی یک Tab از ابتدای خط فاصله گرفته و برای محاسه ی توان دوم a ، آن را در خودش ضرب کرده و حاصل را در متغیری به نام r ذخیره می کنیم .

در آخر نیز مقدار r را با استفاده از دستور return برمی گردانیم .

برای اجرا شدن تابع کافی است یک بار آن را print بگیریم .

تصویر زیر تمامی مراحل گفته شده در بالا را نشان می دهد :

تابع در پایتون

خب این مقاله هم در اینجا به پایان می رسه ؛ ممنونم که تا انتهای مقاله من رو همراهی کردین . امیدوارم که بعد از مطالعه ی این مقاله به راحتی بتونین از تابع د رپایتون استفاده کنین . تا مقاله ی بعدی خداوند یار و نگهدارتون .

ebrahim
ebrahim

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *