خانه - پایگاه دانش کارجویا - گرایشهای رشته مهندسی برق | ۴ گرایش اصلی

گرایشهای رشته مهندسی برق | ۴ گرایش اصلی

گرایشهای رشته مهندسی برق
فهرست مطالب

گرایشهای رشته مهندسی برق

مهندسی برق یکی از پرطرفدارترین رشته های مهندسی هست و خیلی از افراد علاقمند هستند که توی این زمینه فعالیت کنند و در این رشته جذاب تحصیل کنند.برای تحصیل در این رشته خیلی سخت 😊 باید اول بدونید که گرایشهای رشته مهندسی برق چیان و بعدش متوجه بشید که به کدوم یکی بیشتر علاقه دارید و دوس دارید توی کدوم یکی از زمینه های قدرت،الکترونیک،مخابرات یا کنترل فعالیت کنید.

موضوعاتی که در این مقاله درباره شون میخوایم حرف بزنیم :

  • آشنایی کلی با مهندسی برق
  • قدرت
  • الکترونیک
  • مخابرات
  • کنترل
  • جمع بندی

می توانید مقالات دیگر را نیز در سایت کارجویا مشاهده بفرمایید.

—————————

آشنایی کلی با مهندسی برق

برای اینکه گرایشهای رشته مهندسی برق رو بشناسید بهتره اول یه آشنایی کلی با این رشته پرطرفدار داشته باشید. مهندسی برق دانش تحلیل و بررسی ریاضیِ پدیده‌هایی فیزیکیه که به نحوی به بارهای الکتریکی و حرکت و آثار اونها از قبیل جریان الکتریکی، پتانسیل الکتریکی، میدان الکتریکی، میدان مغناطیسی، موج الکترومغناطیسی، نیروی الکتریکی، نیروی مغناطیسی مربوط میشن.

گرایشهای رشته مهندسی برق
عکس ۱ : گرایشهای رشته مهندسی برق

 

رشته مهندسی برق مناسب افرادیه که پیش‌زمینه قوی در دروس محاسباتی از جمله ریاضی و فیزیک داشته باشن.افرادی که علاقه دارند وارد رشته مهندسی برق بشن، باید بدونن که دارن وارد یکی از سخت‌ترین رشته‌های دانشگاهی میشن.همچنین نیازه که یه سری دروس رو بگذرونید تا بتونید دروس تخصصی گرایش موردنظرتون رو اخذ کنید.این واحدها که به نام واحدهای پایه و اصلی شناخته میشن شامل : فیزیک ۱ و ۲ ، ریاضی ۱ و ۲ ،برنامه نویسی کامپیوتر ، معادلات دیفرانسیل،ریاضیات مهندسی،الکترومغناطیس مهندسی،احتمال مهندسی،مدارهای الکتریکی ۱ و ۲، الکترونیک ۱ و ۲ ، ماشین های الکتریکی ۱ و ۲، بررسی سیستم های قدرت ۱ (تحلیل سیستم های انرژی الکتریکی ۱) ، سیگنالها و سیستم ها،سیستمهای دیجیتال(مدارهای منطقی) هستن.

گرایشهای رشته مهندسی برق
عکس ۲ : کتابهای گرایشهای رشته مهندسی برق

 

تا چندین سال،گرایشهای رشته مهندسی برق بر اساس برنامه مصوب سال‌های گذشته شامل ۴ گرایش قدرت،الکترونیک،مخابرات و کنترل بود ولی اخیراً برنامه مهندسی برق به پیشنهاد دانشگاه تهران مورد بازنگری قرار گرفته و طبق این برنامه رشته مهندسی برق به زیرشاخه‌های قدرت،الکترونیک،مخابرات،کنترل، الکترونیک دیجیتال(سیستم‌های دیجیتال)،مهندسی پزشکی(بیوالکتریک) و هوش مصنوعی تقسیم می‌شه.

پس با هم به بررسی گرایشهای رشته مهندسی برق می پردازیم،تا پایان مقاله باهامون همراه باشید.

قدرت (Power Engeenring)

گرایشهای رشته مهندسی برق
عکس ۳ : یک مهندسی برق قدرت در حال کار در نیروگاه

 

گرایش قدرت از قدیمی‌ترین گرایشهای رشته مهندسی برق هست و در این گرایش به بررسی سیستم‌های انتقال و توزیع برق پرداخته می‌شود. به بیان خیلی ساده، می‌توان گفت که یک مهندس برق قدرت باید روی نحوه انتقال و توزیع برق از منبع که همان نیروگاه‌ها هستند،به قسمت‌های مختلف اشراف کامل داشته باشه. البته امروزه گرایش قدرت به زیرشاخه‌های متنوعی تقسیم میشه. مهمترین زیرشاخه‌های این گرایش به شرح زیر هستش :

  1. ماشین‌های الکتریکی : غالبا به بررسی موتورها و ژنراتورها و ارتباط بین آنها،نحوه کارکرد و بازدهی آنها و … می‌پردازه
  2. سیستم‌های قدرت و فشار قوی : طراحی و نحوه انتقال و توزیع سیستم‌های قدرت،بررسی و تجزیه و تحلیل سیستم‌ها. دانشجویانِ گرایش سیستمهای قدرت با انواع نیروگاه‌های آبی، گازی، سیکل ترکیبی و… آشنا میشن.
  3. الکترونیک قدرت : تلفیقی از دو گرایش الکترونیک و قدرت هست. در الکترونیک قدرت مداراتی بررسی میشن که توی الکترونیک با ولتاژ و توان پایین کار میکنن و قراره در بخش قدرت با توان و ولتاژ بالا پیاده سازی بشن.المان هایی مثل ترانزیستورها و دیودهای قدرت در این شاخه از گرایش قدرت بررسی میشن.
گرایشهای رشته مهندسی برق
عکس ۴

 

دروس اصلی گرایش قدرت به شرح زیر است:

ماشین‌های الکتریکی ۳، بررسی سیستم‌های قدرت ۲، سیستم های حفاظت و رله ، عایق ها و فشار قوی، طرح پست فشار قوی،الکترونیک صنعتی (الکترونیک قدرت ۱ ) از اصلی‌ترین دروس این گرایش می‌باشند.

الکترونیک (Electronic)

الکترونیک علمی است که به بررسی حرکت الکترون در خلاء،مواد رسانا و یا نیمه رسانا و اثرات و کاربردهای اون می‌پردازه.با توجه به این تعریف، مهندس الکترونیک در زمینه ساخت قطعات الکترونیک و کاربرد آن در مدارها، فعالیت می‌کند.به عبارت دیگر، زمینه فعالیت مهندسی الکترونیک رو میشه به دو شاخه اصلی ساخت قطعات و کاربرد مداری قطعه و طراحی مدارهای الکتریکی تقسیم کرد.

گرایشهای رشته مهندسی برق
عکس ۵ : نمونه یک برد مدار چاپی

 

گرایش الکترونیک در واقع پلی بین تمام گرایش‌های برق محسوب میشه. در این گرایش، یادگیری نرم‌افزار مهمترین نکته است. یک مهندس الکترونیک خوب برای موفقیت باید حتما با نرم‌افزارهای مختلفی در زمینه طراحی مدار آشنا باشد. برای آشنایی با بهترین نرم افزارهای مهندسی برق اینجا کلیک کنید.

البته باید به این نکته توجه کرد که الکترونیک نیز مانند گرایش‌های دیگر زیرشاخه‌هایی دارد که در ادامه به آنها اشاره می کنیم :

  1. الکترونیک آنالوگ یا طراحی مدارات مجتمع : به طراحی و ساخت مدارات مجتمع و غیرمجتمع پرداخته می‌شود. دروس اصلی واسه این زیرشاخه الکترونیک ۳ و مدارهای مجتمع بسیار فشرده (VLSI) هست.
  2. الکترونیک دیجیتال : برنامه‌نویسی و کدنویسی سیستم های دیجیتال و کار با بردهای مدارچاپی. دروس های اصلی این زیرشاخه طراحی سیستم های دیجیتال (FPGA) و ریزپردازنده و اسمبلی است.
  3. افزاره‌های میکرو و نانوالکتریک (Device) : نحوه طراحی و ساخت یک المان الکترونیکی. دروس اصلی این زیرشاخه نیز فیزیک الکترونیک و افزاره های نیمه رسانا است.
گرایشهای رشته مهندسی برق
عکس ۶ : برد مدارچاپی شامل خازن،سلف،آی سی و …

مخابرات (Telecommunication)

در سومین رتبه از گرایشهای رشته مهندسی برق میخوایم مخابرات رو بررسی کنیم.هدف از مخابرات ارسال و انتقال اطلاعات از یه نقطه به نقطه­ ی دیگه ­س که این اطلاعات می‌تونه صوتی، تصویری یا داده‌های کامپیوتری باشه. می‌توان گفت که یک مهندس مخابرات عموما روی ارسال و دریافت اطلاعات تحقیق می­کنه و سیستم‌های مورد نیاز رو معرفی و طراحی می‌کنه.دو زیر شاخه اصلی گرایش مخابرات،مخابرات میدان و مخابرات سیستم.

گرایشهای رشته مهندسی برق
عکس ۷ : آنتن امواج مخابراتی

 

در مبحث مخابرات میدان،مهندسان با مفاهیم الکترومغناطیسی مثل میدان‌های مغناطیسی، امواج، ماکروویو، آنتن و … آشنا می‌شن تا بتونن مناسب­ترین وسیله رو برای انتقال امواج از نقطه‌ای به نقطه دیگه پیدا کنن.

در مبحث مخابرات سیستم،مهندسان با طراحی فلیترهای مختلفی می‌تونن به فعالیت بپردازن که امواج مزاحم شامل صوت یا پارازیت رو از امواج اصلی تشخیص میدن و میتونن اونارو حذف کنن و بعدش تن‌های امواج اصلی رو از آنتن دریافت کنن.

مخابرات ۲ (مخابرات دیجیتال)، میدان و امواج، الکترونیک ۳، مدارهای مخابراتی، آنتن‌ ۱،مایکروویو،شبکه های مخابراتی از جمله دروس اصلی گرایش مخابرات محسوب میشن.

گرایشهای رشته مهندسی برق
عکس ۸ : اتاق سوییچ مخابراتی

 

کنترل (Control)

اگر بخواهیم یک تعریف کلی از کنترل ارائه میدیم، می‌تونیم بگیم که هدف این علم، کنترل متغیرهای اساسی سیستم بر مبنای یه سری ملاکهای مطلوبه. این ملاک‌ها می‌تواند شامل سرعت، زمان، مصرف سوخت و… باشد.کنترل، در پیشرفت علوم دیگه نقش مهمی داره. به طور کلی میشه گفت: مهندسی کنترل حلقه اتصال بین مهندسی برق و رشته‌های دیگس. علاوه بر نقش اساسی در فضاپیما‌ها و هدایت موشک‌ها و هواپیماها، بخش اصلی و مهمی از فرآیندهای صنعتی و تولیدی هم هست.

گرایشهای رشته مهندسی برق
عکس ۹ : درباره گرایش کنترل

 

یکی از مفاهیم پرکاربرد در این گرایش مفهوم فیدبک هستش. فیذبک در واقع اندازه­گیری متغیرهای خروجی و استفاده از این متغیرهای اندازه گیری شده هنگام اعمال ورودی به سیستم هستش. با استفاده از سیستمهای فیدبک­دار میتونیم بسیاری از فرآیندهای صنعتی رو به طور خودکار کنترل کنیم. اتوماسیون صنعتی بخشی از گرایش کنترله که بر پایه سیستمهای فیدبک­دار بینا شده.

گفتنی است که گرایش کنترل دارای زیر شاخه­های متنوعی مثل کنترل خطی، کنترل غیرخطی، مقاوم، تطبیقی، دیجیتالی، فازی است. همچنین کنترل دیجیتال و کنترل غیرخطی، کنترل مدرن، کنترل صنعتی، ابزار دقیق، اصول میکروکامپیوتر، ترمودینامیک، مبانی تحقیق در عملیات و سیستمهای کنترل خطی از دروس اصلی این گرایش مهندسی برق هستند.

گرایشهای رشته مهندسی برق
عکس ۱۰ :اتاق کنترل

جمع بندی

این دومین مقاله ما (برای مشاهده اولین مقاله اینجا کلیک کنید) در زمینه آشنایی با مهندسی برق بود و در این مقاله با گرایشهای رشته مهندسی برق آشنایی نسبی پیدا کردیم و فهمیدیم برای ادامه تحصیل در هر گرایش باید در چه زمینه هایی تسلط نسبی و کافی رو داشته باشید تا تحصیل در اون رشته و گرایش واستون جذاب باشه.امیدوارم که از این مقاله کارجویا هم لذت کافی رو برده باشید و با مقاله های دیگه ماهم همراه باشید.

منابع:

FaraDars

BarghNews

MohammadMahdi
MohammadMahdi

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *