پایگاه دانش کارجویا » همرنگی با جماعت و ۳ تا از دلایل آن

پایگاه دانش کارجویا

در پایگاه دانش کارجویا، اطلاعات خود را در زمینه های مختلف به روز کنید.

همرنگی با جماعت و ۳ تا از دلایل آن

همرنگی با جماعت
فهرست مطالب

یکی از موضوعات مهمی که در زندگی همه ما به نوعی وجود دارد، مسئله همرنگی با جماعت است. حتما تا حالا زیاد دیده یا شنیده اید (یا حتی شاید برای خودتان اتفاق افتاده باشد) که یک فرد نظرش درباره مسئله به خصوصی چیز دیگری است ولی چون اکثریت افراد حاضر در جمع نظری مخالف با نظر اون شخص دارند، بنابراین اون شخص هم در ظاهر (و گاهی اوقات در باطن) نظرش را عوض میکند.

ما در این مقاله قصد داریم تا به این موضوع (همرنگی با جماعت) بپردازیم و علل گوناگونی که باعث ایجاد یا عدم ایجاد این اتفاق میشوند را برای شما توضیح دهیم. همچنین ما قصد داریم تا درباره علل افزایش یا کاهش همرنگی در افراد برای شما توضیح دهیم و مشخص کنیم که تاثیر گذار ترین مسائل در افزایش یا کاهش همرنگی چیست.

منبع ما در این مقاله، کتاب روانشناسی اجتماعی الیوت ارونسون است.

فهرست

  • همرنگی با جماعت چیست؟
  • عواملی که سبب افزایش همرنگی یا کاهش همرنگی میشوند
  • جمع بندی

همرنگی با جماعت چیست؟

همرنگی با جماعت را میتوان تغییر در رفتار یا عقاید شخص در نتیجه ی اعمال فشار واقعی یا خیالی از طرف فردی دیگر یا گروهی از مردم تعریف کرد.

معمولا وقتی همرنگی به وجود می آید چند سوال مطرح میشود: ۱-چه عواملی سبب میشوند که مردم به فشار گروه تن دهند؟ به عبارت دیگر همرنگی شخص برایش چه نفعی دارد؟ ۲-ماهیت فشار گروهی چیست؟ به عبارت دیگر گروه چه کاری انجام داده تا شخص را به همرنگی وادارد؟ ۳-آیا شخص در عقیده اولیه خود، پس از فشار گروه تجدید نظر کرد یا فقط در آنچه قبلا گفته بود، تغییری به وجود آورد و عقیده اولیه خود را حفظ کرد؟

دو دلیل عمده باعث همرنگی افراد با جماعت میشود: ۱-شخص به علت قضاوت متفق اکثریت درباره درست یا نادرست بود موضوعی، متقاعد میشود که عقیده خودش غلط است. ۲-شخص صرفا با جماعت همرنگی کرده (در حالی که باطنا میدانسته که قضاوت های خودش درباره آن موضوع صحیح است) تا مورد علاقه اکثریت قرار بگیرد و از نفرت آنان اجتناب بورزد.

خلاصه، نکته ما این است که مردم دو هدف مهم دارند:یکی درست بودن اعمال و افکار، و دیگری داشتن روابط دوستانه با مردم از طریق رفتار مطابق با انتظار آنان. در بسیاری موارد، این دو هدف را میتوان به وسیله یک عمل ساده برآورده ساخت. برای مثال، تلفن زدن به مادر در روز مادر، فراهم کردن راهنمایی های لازم برای فردی که تازه به شهر آمده، نمونه هایی از این قبیل رفتار ها هستند.

بسیاری از مردم بر این باورند که خود آن ها اساسا با آرزوی صحت فکر و عمل برانگیخته میشوند در صورتی که دیگر افراد، اساسا از طریق مقبول بودن در نظر سایر مردم، برانگیخته میشوند. مثلا، هنگامی که مردم به صورت غیر علنی شاهد یک آزمایش همرنگی با جماعت باشند، معمولا همرنگی آزمودنی های آزمایش را، بیش از میزان واقعی پیش بینی میکنند. جالب توجه است که همین مشاهده کنندگان غیر آشکار، همرنگی خود را با آزمودنی ها، کمتر از میزان واقعی پیش بینی میکنند. بدین معنا که، میدانیم دیگران همرنگی میکنند، ولی میزان دنباله روی خود را از گروه، کمتر پیش بینی میکنند.

عواملی که سبب افزایش همرنگی یا کاهش همرنگی میشوند

۱- یکی از عواملی اصلی که احتمال همرنگی شخص را با اکثریت تعیین میکند، این است که آیا اکثریت اتفاق نظر دارند یا خیر. اگر شخص حتی یک نفر را موافق با نظر خود پیدا کند تمایل او به همرنگی با قضاوت نادرست اکثریت، تا حد زیادی کاهش میابد. در واقع حتی اگر اتفاق نظر اکثریت با پاسخ ناهمسانی شکسته شود، قدرت گروه به گونه ای جدی کاهش میابد.

۲- دو عامل مهم دیگر در همرنگی با جماعت عبارتند از نوع شخصیت فرد و اینکه چه کسی اعضای گروه را تشکیل میدهند. افرادی که عزت نفس کمتری دارند، خیلی بیشتر به فشار گروه تن در میدهند تا آنهایی که عزت نفس بیشتری دارند. با این حال اگر شخصی اعتقاد داشته باشد که برای وظیفه مورد نظر استعداد و قابلیت ندارد، علارغم عزت نفس بالا، تمایل او به همرنگی افزایش میابد.

۳- تفاوت ها فرهنگی نیز وجود دارند که در همرنگی افراد با جماعت تاثیر میگذارند. به طور کلی همرنگی درجوامع جمع گرا (مثل نروژ، چین و ژاپن)، از جوامع فردگرا (مثل ایالات متحده و فرانسه) بیشتر است. همچنین به نظر میرسد که جنسیت نیز در بحث همرنگی تاثیر گذار است، بدین صورت که زنان، بیش از مردان همرنگی نشان میدهند. هر چند باید توجه داشت که این تفاوت جنسی هنگامی در بیشترین حد بوده که پژوهشگر مرد بوده یا وظیفه گروهی، وظیفه ای مردگرا بوده است.

همرنگی با جماعت
همرنگی با جماعت

جمع بندی

همرنگی از مسائلی است که همه ما به نوعی با آن درگیر هستیم، در این مقاله ما متوجه شدیم که چه عواملی باعث ایجاد همرنگی در افراد میشود.

همچنین فهمیدیم که چه عواملی باعث تقویت یا تضعیف همرنگی میشود و متوجه شدیم عواملی مثل فرهنگ، عزت نفس، اتفاق نظر اکثریت و اینکه اعتقاد داشته باشیم که فرد گوینده جمله چقدر در کارش ماهر هست، در ایجاد همرنگی بسیار موثر است.

نظر شما در رابطه با همرنگی با جماعت چیست؟ چه کسانی را میشناسید که در موقعیت های مختلف دچار همرنگ با جماعت شدن در حالی که خود نظر دیگری داشتند؟ نظرات خود را با ما در بخش نظرات در میان بگذارید.

برای مشاهده مقالات مرتبط به لینک های زیر مراجعه شود:

۴ نکته درباره روانشناسی اجتماعی و رفتار اقتصادی

۳ حوزه عمده نظریه های روانشناختی اجتماعی

گستره روانشناسی و ۳ نکته که باید بدانیم

۳ مرجع فردی، اجتماعی و موقعیتی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *