آینده جنگل ها:
گرمایش جهانی و تغییر اقلیم از چالش های مهم حال حاضر جهان به شمار می رود که می تواند باعث وقوع نوسانات گسترده در شرایط آب و هوایی کره زمین شود. همچنین در طول زمان بر روی شرایط زیستی و اکولوژیکی جوامع گیاهی تاثیرگذار است. تغییرات آب و هوایی با برخی تفاوت های منطقه ای گرمایش شدیدتر به ویژه در عرض های جغرافیایی بالاتر ادامه دارد و دمای اخیر جهانی در حال حاضر بیش از یک درجه بالاتر از سطوح پیش بینی شده است.
علاوه بر روند گرم شدن، رویدادهای شدید با دوره های طولانی خشکسالی توام شده اند. به عنوان مثال، سال های ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ بسیار گرم و در بخش های بزرگی از اروپا نیز خشک بوده است. در نتیجه، در سال های اخیر، جنگل های اروپاتحت تأثیر خشکسالی های شدید، آتش سوزی های گسترده، مجموعه ای از طوفان ها، هجوم سوسک های پوستخوار که به سرعت در حال گسترش هستند و شیوع آفات و بیماری های دیگر قرار گرفته اند.
شواهد نشان می دهد که این رویدادها به دلیل تغییرات آب و هوایی پرتکرار و تهدید کننده تر شده اند. ناهنجاری های اقلیمی باعث افزایش دما، گسترش و تداوم خشکسالی، افزایش آتش سوزی در جنگل ها، فرسایش خاک، وقوع ریزگردها و تخریب های محیط زیستی شده اند. سالانه ۱۰ میلیون هکتار جنگل در کره زمین از میان می رود.
روش های تاثیرات تغییرات آب و هوایی بر جنگل ها :
آسیب به جنگل در اثر افزایش وقوع طوفان، موج های گرمایی شدید و خشکسالی های ممتد شیوع آفات و عوامل بیماری زا کاهش تنوع گونه های گیاهی و به دنبال آن گونه های جانوری (کاهش تنوع زیستی) افزایش آتش سوزی جنگل ها مهاجرت گونه ها و تغییر آشیان اکولوژیک انها محققان ضمن هشدار آتش سوزی های شدید تر بر اثر ادامه تخریب جنگل ها بواسطه فعالیت های انسانی، از دولت های سراسر جهان خواسته اند ،محافظت و مدیریت زمین را در سایت های میراث جهانی و همچنین مناطق اطراف آن تقویت کنند.
کارشناسان از سراسر جهان در اجلاس آب و هوایی گلاسکو گرد هم آمدند و به همین منظور، ۱۲۷ کشور با امضای بیانیه جنگل ها و کاربری اراضی، متعهد شده اند تا سال ۲۰۳۰ تخریب زمین و جنگل ها را متوقف کنند و روند معکوسی به آن بدهند. به دلیل وجود عدم قطعیت های اساسی در مورد توسعه آتی عوامل انسانی تاثیرگذار بر اقلیم و پویایی سیستم زمین ناشی از آن، به سختی می توان مسیر آینده تأثیرات تغییر آب و هوا را پیش بینی کرد.
جنگل های استوایی در آمازون یکی از حائز اهمیت ترین اکوسیستم های کره زمین هستند.به طوری که ۴۵ درصد تمامی جنگل های استوایی و ۴۰ درصد از تمامی کربن ذخیره شده در پوشش گیاهی روی زمین را شامل می شود.
بررسی های انجام گرفته نشان داده که در دهه های اخیر خشکسالی منطقه آمازون را فرا گرفته و باعث شده تعدادی از گونه های درختی که در برابر خشکسالی آسیب پذیرند از بین بروند. از طرفی در مناطق سردسیر جهان با افزایش طول دوره رشد، برخی گونه ها، رشد و تولید چوب بیشتری خواهند داشت.
تغییرات دما، الگوی بارش ، افزایش غلظت CO2 احتمالا تغییرات قابل توجهی را در جنگل های طبیعی و دست کاشت ایجاد خواهد نمود. بسیاری از گونه های سرماپسند و رطوبت پسند به ارتفاعات و عرض های جغرافیایی بالاتر محدود شده و در ارتفاعات پایین آنها را از دست خواهیم داد. جنگل کاری در بسیاری از مناطق امکان پذیر نبوده یا بازده اقتصادی کافی نخواهد داشت و در مجموع شرایط پیچیده ای بر جنگل ها حاکم خواهد بود.
راهکارهای مقابله با اثرات سوء تغییر اقلیم بر جنگل ها:
-استفاده بیشتر از منابع پاک برای تولید انرژی
-تثبیت سطح گازهای گلخانه ای با کنترل آلودگی های صنعتی و شهری
-جلوگیری از تخریب بیشتر پوشش زمین
-بازسازی و احیای جنگل ها
-توجه به نقش انکارناپذیر سازمان های مردم نهاد در حفظ، توسعه و احیای جنگل ها
-استفاده کمتر از بتن و آسفالت در شهرها
-درختکاری در مناطق مستعد به منظور ترسیب کربن
تحقیقات کارلوس نوبر در موسسه ملی تحقیقات آمازون در برزیل، سه دهه پیش تر درباره نابودی احتمالی جنگل های آمازون هشدار داده بود.نوبر درباره نتایج این تحقیق می گوید جنگل های آمازون وسعتی معادل ۶ میلیون و ۷۰۰ هزار کیلومتر مربع از سرزمین برزیل را فرا گرفته اند. در سال های اخیر میزان دی اکسید کربنی که جنگل آمازون از جو زمین گرفته بیشتر از میزان انتشار بوده است. از نظر تنوع گونه های جانوری و گیاهی، یکی از منابع غنی بوده و غنی تر از هر جای دیگری در جهان است. همچنین به قدری رطوبت وارد جو زمین می کند که می تواند روی شرایط آب و هوای آمریکای جنوبی تاثیر بگذارد.
نتیجه گیری:
بازسازی جنگل ها، پتانسیل زیادی برای ذخیره کربن در دهه های آینده داشته و اگر در سرتاسر جهان انجام شود، می تواند تا سال ۲۰۵۰ حدود ۷۰ میلیارد تن کربن را در گیاهان و خاک جذب کند مقداری معادل حدود هفت سال انتشار صنعتی فعلی.
با توجه به روند کند بازسازی طبیعی جنگل، ترکیب احیای طبیعی با جنگل کاری و مدیریت متفکرانه جنگل، گزینه مهمی برای مبارزه با تغییرات اقلیمی خواهد بود.
زمان مدیریت کلاسیک جنگل ها گذشته و باید این منابع ارزشمند بر مبنای تفکرات اکولوژیکی مدیریت شوند تا ضمن حفظ تنوع زیستی، بتوانند به کارکردهای بی شمار خود مانند ذخیره و تامین آب، تولید اکسیژن، جذب دی اکسید کربن، جذب غبار، خنک نگه داشتن زمین و تولید غذا ادامه بدهند.
:منابع
۱-Bonan et al, 2008.Forests and climate change.
۲-Sheil et al, 2009.How forests attract rain.
۳-Makarieva et al, 2007.Biotic pump of atmospheric moisture as driver of the hy�drological cycle on land
۴-Bunyard et al,2015.How the biotic pump links the hydrological cycle and therainforest to climate
۵-www.repository. usergioarboleda. edu. com
ReplyForward
|