سلام به تمامی دوستان عزیزم ؛ توی این مقاله قراره به بررسی حلقه ی for در پایتون بپردازیم و ویژگی های این حلقه رو با هم بررسی کنیم.
قبل از اینکه بحث حلقه ی for در پایتون رو شروع کنیم بهتره بدونیم که به جز حلقه ی for در زبان پایتون حلقه ی دیگری به نام while داریم که در برخی از مواقع به جای حلقه ی for در پایتون از حلقه ی while استفاده می کنیم.(در برخی مواقع استفاده از حلقه ی for بهتر است و در برخی مواقع دیگر بهتر است که از while استفاده کنیم.) در مقاله ی بعدی به بررسی حلقه ی while در پایتون خواهیم پرداخت.
خب شاید این سوال براتون پیش اومده باشه که حلقه چیه و چه کاربردی داره؟
در جواب این سوال باید بهتون بگم که در برخی از مواقع لازم میشه که یه کاری رو مکررا انجام بدیم و یا در تکرار های بعدی تغییر جزئی داریم که در این مواقع به جای این که چندین مرتبه قطعه کد خود را تکرار کنیم یک حلقه تعریف کرده و آن کار را با تعداد دلخواه انجام می دهیم.
در این صورت تعداد خطوط کد ما کاهش می یابد و تمیزتر کد زده ایم و همچنین سرعت کد زدن خود را بالاتر برده ایم .
برای مثال اگر بخواهیم اعداد ۱ تا ۵ را چاپ کنیم می توانیم ۵ بار از دستور print در پایتون استفاده کنیم مانند تصویر رو به رو
اما اگر تعداد این اعداد بیشتر شود برای مثال بخواهیم همین کار را با اعداد ۱ تا ۳۰۰۰ انجام دهیم منطقی نیست که ۳۰۰۰ مرتبه از دستور print استفاده کنیم در نتیجه از یک جلقه استفاده می کنیم که این کا را برای ما انجام دهد.
چگونگی تعریف حلقه ی for در پایتون :
برای تعریف یک حلقه ی for در پایتون کافی است که ابتدا for را بنویسیم و بعد از آن نام شمارنده را قرار می دهیم که قرار است تغییر کند و سپس in range را نوشته و در پرانتز جلوی تابع range تعداد تکرار کاری که قرار است انجام شود را می نویسیم (تابع range محدوده را مشخص می کند) و در آخر نیز با دونقطه خط را به پایان می رسانیم و در خط بعدی به اندازه ی یک tab جلو آمده و کاری که قرار است تکرار شود را می نویسیم.
مانند مثال زیر:
در این مثال یک حلقه ی for تعریف کردیم که این حلقه ۵ مرتبه قرار است تکرار شود و شمارنده ای به نام i تعریف کردیم که بعد از اتمام هر مرحله از حلقه یه واحد افزایش می یابد و درون این حلقه گفتیم که عبارت مورد نظر همراه با شماره ی هر مرحله را چاپ کند و به علت اینکه شمارش در حلقه ی for از ۰ شروع می شود برای شمارش مراحل یک واحد به i اضافه کردیم تا شمارش مراحل را از ۱ شروع کند. بدین ترتیب ۵ مرتبه عبارت “This is test” همراه با شماره ی آن مرحله چاپ می شود.
همچنین می توان از یک حلقه ی for درون یک حلقه ی for دیگر استفاده کرد که به آن حلقه های تو در تو می گویند.
مثال بارز حلقه های تو در تو جدول ضرب است:
همانطور که درمثال بالا مشاهده می کنید حلقه ی for اول برای سطر ها و حلقه ی for دوم که حلقه ی داخلی می باشد برای پیمایش ستون ها استفاده می شود.
نحوه ی کارکرد مثال بالا بدین صورت است که در ابتدا مقدار i ، ۰ می باشد یعنی در ردیف ۰ ام هستیم سپس به خط بعدی رفته و حلقه ی دوم را اجرا می کند. حلقه ی دوم می گوید که یک مقدار بیشتر از x و یک مقدار بیشتر از y را در هم ضرب کن و به اندازه ی یک tab جلو برو و این کار را ۱۰ مرتبه انجام بده و در آخر هم به خط بعدی برو ؛ با اتمام این حلقه یک عدد به مقدار i اضافه شده ( به ردیف دوم می رویم و ستون ها را مجددا پیمایش می کنیم.)
همین کار را تا جایی انجام می دهیم که تعداد ردیف ها (i ها) ۱۰ تا شود.
در آخر دستور print از end استفاده کردیم که بعد از چاپ هر عدد بلافاصله به خط بعدی نرود و پایان خط فاصله باشد نه “\n”.
خب توی این مقاله هم با حلقه ی for در پایتون و همچنین حلقه های تو در تو آشنا شدیم.در مقاله ی بعدی به بررسی حلقه ی while خواهیم پرداخت.
این مقاله در این جا به پایان می رسه. ممنونم که من رو تا انتهای مقاله همراهی کردین.
تا مقاله ی بعدی خداوند یار و نگهدارتون.