پایگاه دانش کارجویا » انرژی روانی: ۳ اصل اضداد، هم ارزی، آنتروپی

پایگاه دانش کارجویا

در پایگاه دانش کارجویا، اطلاعات خود را در زمینه های مختلف به روز کنید.

انرژی روانی: ۳ اصل اضداد، هم ارزی، آنتروپی

انرژی روانی
فهرست مطالب

سلام دوستان، چه خبر؟ امروز ما در این مقاله و چند مقاله آتی قرار است در رابطه با تفکر و نظریات کارل یونگ صحبت کنیم که یکی از تاثیر گذارترین افراد در حوزه روانکاوی و روانشناسی شخصیت است و اولین مبحثی که امروز راجبش صحبت میکنیم، مسئله انرژی روانی است.

در واقع یونگ در ابتدا شاگرد و همکار بسیار نزدیک فروید بود و این رابطه به قدری صمیمی بود که آن دو یکدیگر را به چشم پدر و پسر میدیدند و فروید، یونگ را به چشم وارث معنوی خود میدید! اما به تدریج بر سر مسائل مختلف با یکدیگر به مشکلات جدی برخوردند و به نوعی به دشمن یکدیگر تبدیل شدند!

یونگ توجیه جدید و پیچیده ای را از ماهیت انسان ارایه داد که کاملا با توجیهات دیگر تفاوت داشت و آن را روانشناسی تحلیلی نامید.

شما میتوانید در کارجویا مقالات بیشتری نیز بخوانید، برای این کار کافی است به بخش دسته ها بروید و از آنجا دسته مورد علاقه خود را انتخاب کنید و بعد شروع به خواندن مقالات آن کنید.

فهرست

  • انرژی روانی
  • ۱.اصل اضداد
  • ۲. اصل هم ارزی
  • ۳. اصل آنتروپی (افت)
  • جمع بندی

انرژی روانی

یکی از اولین نکته هایی که یونگ در مورد آن با فروید به مشکل برخورد، به ماهیت لیبیدو مربوط میشد (ما قبلا در مقاله مفهوم غرایز مرگ و زندگی فروید در رابطه با لیبیدو صحبت کردیم). یونگ قبول نداشت که لیبیدو عمدتا انرژی جنسی است؛ او در عوض معتقد بود که لیبیدو انرژی زندگی گسترده و نامتمایز است.

یونگ اصطلاح لیبیدو را به دو صورت به کار برد: اول، به صورت انرژی زندگی پراکنده و کلی، و دوم، از دیدگاه مشابه با دیدگاه فروید، به صورت انرژی روانی محدود تری که به کار شخصیت سوخت میرساند و آن را روان نامید. فعالیت های روانشناختی مانند درک کردن، فکر کردن، احساس کردن، و آرزو داشتن، از طریق انرژی روانی صورت میگیرند.

در صورتی که کسی مقدار زیادی انرژی روانی را در فکر یا احساس خاصی صرف کند، گفته میشود که آن فکر یا احساس، ارزش روانی زیادی دارد و میتواند زندگی آن فرد را عمیقا تحت تاثیر قرار دهد. برای مثال، اگر شما برای رسیدن به پول بسیار برانگیخته شده باشید، در این صورت اغلب انرژی روانی خود را صرف قدرت طلبی میکنید.

انرژی روانی
یونگ

۱.اصل اضداد

یونگ برای توضیح دادن کاربرد انرژی روانی، مفاهیمی را از فیزیک برداشت کرد. او سه اصل بنیادی را مطرح کرد: اضداد، هم ارزی، و آنتروپی (افت). اصل اضداد را میتوان در سرتاسر نظام یونگ مشاهده کرد. او به وجود اضداد یا قطبیت ها در انرژی طبیعی موجود در دنیا پی برد، مانند گرما در برابر سرما، ارتفاع در برابر عمق، آفرینش در برابر زوال.

همین امر در مورد انرژی روانی هم صدق میکند: هر میل یا احساسی، ضد خود را دارد. این ضدیت یا تناقض (این تعارض بین قطبیت ها) برانگیزنده اصلی رفتار و تولید کننده انرژی است. در واقع، هر چه تعارض بین قطبیت ها شدید تر باشد، تولید انرژی بیشتر است.

انرژی روانی
اصل اضداد یونگ

۲. اصل هم ارزی

یونگ در رابطه با اصل هم ارزی، اصل فیزیکی بقای انرژی را در مورد رویداد های روانی به کار برد. او اظهار داشت انرژی روانی که برای ایجاد وضعیتی مصرف میشود، از بین نمیرود، بلکه به قسمت دیگر شخصیت منتقل میشود. بنابراین، اگر ارزش روانی در زمینه خاصی ضعیف یا ناپدید شود، آن انرژی به جای دیگر در روان منتقل میشود.

برای مثال، اگر علاقه خود را به کسی، به نوعی سرگرمی، یا رشته مطالعاتی از دست بدهیم، انرژی روانی که قبلا صرف آن زمینه میشد، به زمینه تازه ای جابجا میشود. انرژی روانی که وقتی بیداریم صرف فعالیت های هشیار میشود، وقتی خوابیم به رویاها جابجا میشود.

کلمه هم ارزی اشاره دارد به اینکه زمینه تازه ای که انرژی به آن منتقل شده، باید ارزش روانی برابری داشته باشد؛ یعنی، باید به طور برابری مطلوب و جالب باشد. در غیر این صورت، انرژی اضافی به ناهشیار جاری میشود. انرژی روانی به هر مسیر و شیوه ای که جریان یابد، اصل هم ارزی اعلام میدارد که این انرژی دایما دوباره درون شخصیت پخش میشود.

انرژی روانی

۳. اصل آنتروپی (افت)

اصل آنتروپی (افت) در فیزیک به مساوی شدن اختلاف انرژی اشاره دارد. برای مثال، اگر شیء داغ و سردی در تماس مستقیم قرار بگیرند، گرما از شیء داغ به شیء سرد منتقل میشود تا اینکه آن ها از نظر دما برابر شوند. در واقع، تبادل انرژی صورت میگیرد که به نوعی تعادل بین اشیا منجر میشود.

یونگ این اصل را در مورد انرژی روانی به کار برد و اظهار داشت که در شخصیت نوعی گرایش به تعادل یا آرامش وجود دارد. اگر دو میل یا عقیده از نظر شدت یا ارزش روانی خیلی تفاوت داشته باشند، انرژی از آنکه قوی تر است به ضعیف تر جاری میشود.

در حالت ایده آل، شخصیت انرژی روانی را به طور مساوی بین ابعادش پخش میکند، اما این حالت ایده آل هرگز به دست نمی آید. اگر تعادل یا آرامش کامل به دست می آمد، در این صورت شخصیت انرژی روانی نداشت، زیرا همانگونه که قبلا اشاره کردیم، برای اینکه انرژی روانی تولید شود، اصل اضداد به تناقض نیاز دارد.

انرژی روانی

جمع بندی

ما در این مقاله در رابطه با انرژی روانی یونگ صحبت کردیم و توضیح دادیم که یونگ برای توضیح دادن کارکرد انرژی روانی، از مفاهیم فیزیک استفاده کرده است، و به این ترتیب انرژی روانی را به سه اصل، اصل اضداد، اصل هم ارزی، و اصل آنتروپی (افت) تقسیم کرده است.

در قسمت بعد ما قرار است راجب ((نظام های شخصیت)) که یونگ مطرح کرده صحبت کنیم، پس تا هفته بعد بدرود.

نظرات خود را در رابطه با این مقاله با ما در بخش نظرات به اشتراک بگذارید.

برای مطالعه مقالات بیشتر به لینک های زیر مراجعه شود:

همرنگی با جماعت و ۳ تا از دلایل آن

۴ نکته درباره روانشناسی اجتماعی و رفتار اقتصادی

۳ حوزه عمده نظریه های روانشناختی اجتماعی

روانشناسی ایدئولوژی ها و ۳ نکته درباره آن

۶ نکته در رابطه با درماندگی آموخته شده سلیگمن

۴ نکته در رابطه با تاثیر وراثت بر رفتار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *