مقدمه ای بر بوئینگ ۷۵۷
موفقیت های بوئینگ در ارائه ۷۴۷ برای مسیرهای طولانی و ۷۲۷ برای مسیرهای کوتاه، بوئینگ را بر سر یک دوراهی قرار داد. دو طرح وجود داشت و بوئینگ می بایست بهترین آنها را بر می گزید و آغاز می کرد:
- ارتقاء برروی ۷۲۷ و طراحی B727-300 با ابعادی بزرگ تر از دو نسخه قبلی و همچنین افازیش تعداد مسافر.
- آغاز پروژه ای جدید با نام ۷X7 دارای دو پیشرانه جهت مورد استقبال قرار گرفتن بیشتر توسط شرکت های هواپیمایی.
اگرچه طرح ارتقاء برروی پلتفرم B727 برای بوئینگ به صرفه تر و اقتصادی تر به نظر می رسید، اما بوئینگ برای جلب نظر شرکت های هواپیمایی، طرح دوم را انتخاب کرد و پروژه طراحی و ساخت بوئینگ۷۵۷ رسما آغاز شد.
مشخصات بوئینگ ۷۵۷
- هواپیمای باریک پیکر و تک راهرو دارای دو پیشرانه توربوفن از نوع RB211 ساخت شرکت رولزرویس و در نسخه های بعدی، PW2037 ساخت شرکت پرت اند ویتنی.
- هواپیمایی با مصرف سوخت کمتر و آئرودینامیک بهتر نسبت به بوئینگ۷۲۷
این هواپیما، در عین افزایش مسافت قابل جابجایی بدون سوختگیری مجدد، ۳۰درصد مصرف سوخت کمتر نسبت به B727 را داراست. از این هواپیما، به عنوان دوربردترین هواپیمای رده میان-بردها یاد می شود.
- اولین پرواز: ۱۹فوریه۱۹۸۲
- معرفی به بازار: ۱ژانویه۱۹۸۳
- تعداد فروند ساخته شده¹*: ۱۰۵۰فروند تا سال۲۰۰۴(توقف خط تولید)
- وضعیت این تایپ در ایران²*: تنها یک فروند از این هواپیما در ایران موجود و تحت مالکیت هواپیمایی تابان می باشد. هم اکنون این هواپیما به علت تحریم و نبود قطعه، در فرودگاه مهرآباد تهران زمینگیر است.
پ.ن¹*: طبق آمار، ایرلاین های ایلات متحده، دارای فراوان ترین تعداد B757 در جهان هستند. از این رو، بوئینگ۷۵۷ را بعنوان هواپیمای ایرلاین های آمریکایی نیز می شناسند.
پ.ن²*: جهت آشنایی بیشتر با تنها B757 موجود در ایران به سایت Planespotters.net مراجعه کنید.
سری های بوئینگ ۷۵۷
این هواپیما شامل پنج سری مسافربری و باربری(Cargo) می شود که عبارتند از:
-
۷۵۷-۲۰۰
-
۷۵۷-۲۰۰PF
The production cargo version of the 757-200.
-
۷۵۷-۲۰۰SF/PCF
Passenger to freighter conversion model of B757-200.
-
۷۵۷-۲۰۰M
Convertible version capable of carrying cargo and passengers on its main deck. Only one B757-200M has been produced.
-
۷۵۷-۳۰۰
سری ۳۰۰-۷۵۷، کشیده ترین سری این تایپ می باشد. این سری، تفاوتی جزئی با سایر نسخه های ۷۵۷ دارد و آن بهرمندی از Tailskid می باشد تا از برخورد دُم و قسمت انتهایی هواپیما با زمین در هنگام برخاستن جلوگیری کند.
نکته: بوئینگ۷۵۷ و بوئینگ۷۶۷، اشتراکات زیادی بایکدیگر دارند. هر دو هواپیما، حاصل پروژه ۷X7 بوئینگ می باشند که بطور موازی طراحی شده و سپس وارد بازار شدند. برای آشنایی بیشتر با B767، به مقاله “بوئینگ۷۶۷ | پروژه ۷X7 بوئینگ چیست؟”، مراجعه کنید.
سپاس از اینکه همراه ما بودید.