آثار تغییر اقلیم بر روی سلامت انسان شامل موارد زیر می باشد:
۱- آسم:
آسم، آلرژی و بیماری های تنفسی، افزایش مدت زمان قرارگیری در معرض گرده گیاهان (با توجه به تغییر فصل رویش)، کپک (ناشی از بارش شدید یا مکرر)، آلودگی هوا ناشی از افزایش درجه حرارت،رواناب های ساحلی و رطوبت و گردوغبار ناشی از خشک سالی از مهمترین دلایل افزایش بیماری های تنفسی ناشی از تغییر اقلیم است.
۲- سرطان:
اولا تغییر اقلیم با تاثیر بر روند تخلیه ازن در استراتوسفر منجر به ایجاد اختلال در روند ترمیم لایه ی ازن و افزایش اشعه ی UV در برخی عرضهای جغرافیایی خواهد شد و از طرفی دیگر افزایش دمای حاصل از تغییر اقلیم باعث می گردد تا افراد زمان بیشتری را با پوشش و لباس کمتر در خارج از منزل سپری کنند و این احتمال آفتاب سوختگی و به تبع آن خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش می دهد.
یکی دیگر از تاثیرات تغییر اقلیم بر سرطان، ناشی از افزایش تبخیر مواد شیمیایی تحت افزایش دما می باشد. از سوی دیگر، آلودگی هوا از جمله آلودگی هوای داخلی و ریزگردها که بخش قابل توجهی از آن ناشی از تغییر اقلیم می باشد به بروز سرطان ریه کمک می کند.
۳- بیماری های قلبی و عروقی و سکته مغزی:
تغییرات اقلیمی،ممکن است منجر به افزایش بیماری های قلبی-عروقی از طریق افزایش تنش های گرمایی، افزایش ذرات معلق موجود در هوا و تغییر توزیع عوامل بیماری زای مشترک بین انسان و دام که خود باعث بیماری های عفونی مرتبط با بیماری های قلبی- عروقی می گردد ؛ شود. درجه حرارت بالا همچنین منجر به افزایش سطح ازن و دیگر آلاینده ها در هوا و به تبع آن افزایش بیماری های قلبی-عروقی و تنفسی می شود.
۴- بیماری های ناشی از مواد غذایی و تغذیه:
تغییر اقلیم بــا کمبود عناصر اصلی غذایی، سوء تغذیه و آلودگی مواد غذایی به ویژه آلودگی مواد غذایی دریایی بــا آلاینده های شیمیایی،سموم زیستی و پاتوژن های بیماری زا در اثر وقایع شدید آب و هوایی، تغییرات درجه حرارت و الگوی بارش می تواند سلامت انسان را تحت تاثیر قرار دهد.
تغییر اقلیم همچنین می تواند بر نقل و انتقال و توزیع مواد غذایی تاثیرات منفی داشته باشد.از طرف دیگر تغییر اقلیم به طور غیر مستقیم از طریق وقوع خشکسالی و آسیب به محصولات کشاورزی و به دنبال آن تحت تاثیر قرار دادن تجارت و اقتصاد،می تواند سلامت انسان را به مخاطره اندازد . درحال حاضر در کشورهای در حال توسعه در آفریقا، آسیا و آمریکای لاتین سوء تغذیه در حال افزایش بوده و به یک نگرانی تبدیل شده، چرا که محصولات کشاورزی به دلیل تغییرات آب و هوایی در حال از بین رفتن هستند.
۵- بیماری های آب زاد:
بیماری های آب زاد نتیجه ورود پاتوژن ها به منابع آبی و سپس مصرف آن چه به طور مستقیم به عنوان اب آشامیدنی و یا غیر مستقیم از طریق مصرف غذای آلوده توسط انسان و یا استفاده تفریحی از آب نظیر شنا می باشد. افزایش بارندگی و وقوع سیل می تواند منجر به بروز ۳ دسته اصلی از بیماری ها شود.
دسته اول شامل بیماری های آب زاد است که شایع ترین آن انواع بیماری های اسهالی است. گروه دوم شامل بیماری های منتقله از پشه است، به طوریکه آب های کم عمق شرایط را برای تکثیر پشه فراهم میکند و دسته آخر شامل بیماری های عفونی منتقله از آب بوده و می تواند شامل بیماری های قارچی پوستی، عفونت چشم و بیماری های تنفسی باشد.
۶- سلامت روان و اختلالات مربوط به استرس:
در صورتی که یک جامعه تحت تاثیر وقایع آب و هوایی شدید قرار گیرد و یا محیط زیست آن به شدت تغییر کند ، سلامت روانی افراد جامعه هم دچار آسیب خواهد شد. به عنوان مثال وقایع آب و هوایی شدید، باعث تغییرات منفی در چشم اندازهای طبیعی و تخریب مناطق بکر و طبیعی و کشاورزی می شود که این امر منجر به مواجه جوامع با پیامدهای اقتصادی به ویژه در جوامعی که کشاورزی منبع اصلی درآمد افراد است، می گردد.
بطور غیرمستقیم؛ خشکسالی های طولانی مدت بر منابع غذایی و آب تاثیرگذاشته و مهاجرت های اجباری را به طور فزاینده ای افزایش می دهد. افزایش تعداد مهاجران ،آب و هوا، منجر به از دست رفتن هویت جامعه، از بین رفتن انسجام اجتماعی و یکپارچگی فرهنگی، افزایش میزان خشونت و نزاع خواهد شد.
۷- بیماری های عفونی و بیماری های وکتوربورن:
باعث افزایش فصل تغییرات آب و هوایی، احتمالا انتقال بیماری های وکتوربورن و تغییر دامنه جغرافیایی آنها می شود. از طرفی دیگر تغییرات آب و هوایی منجر به گرم شدن آب اقیانوس ها و ایجاد الگوهای آب و هوایی شدید می شود که آن نیز منجر به افزایش بیماری های عفونی می گردد. این الگوهای آب و هوایی شدید منجر به ایجاد بارش های شدید در برخی مناطق و افزایش دوره های خشکسالی در مناطق دیگر و نیز ایجاد اقلیم جدید در مناطق مختلف خواهد شد.
این تغییرات، شرایط را برای ایجاد، بقاء و تکثیر حشرات موذی نظیر پشه ها، کنه ها و کک ها در طولانی مدت فراهم خواهد کرد تغییرات آب و هوایی همچنین منجر به وزش بادهای شدید خواهد شد. این بادها می توانند ناقلین بیماری را ده ها هزار کیلومتر جا به جا کرده و منجر به ایجاد برخی بیماری های عفونی در نواحی گردند که پیش از این هرگز در آن نواحی وجود نداشتند.
منبع : متین حجی زاده،مهدی رمضانی،مرجان حسین شاهی بندری،۱۳۹۸.بررسی تاثیرات تغییراقلیم بر سلامت انسان
*اگر میخواهید درمورد اثرات تغییراقلیم بر روی حیات وحش بدانید مقاله بعدی را بخوانید.