تاثیرات تغییر اقلیم بر تنوع زیستی چیست؟
گرمایش جهانی، زمان گلدهی و رشد گونه های گیاهی را دچار تغییر می کند. همچنین پرندگان گوناگون، حدودا یک یا دو هفته زودتر تخم گذاری می کنند که این باعث می شود سن پرندگان هنگام مهاجرت حدود یک یا دو هفته بیشتر باشد. در چنین شرایطی هنگام بازگشت و یا در طول سفر،احتمال از بین رفتن پرندگان بیشتر شده و جمعیت آنها کمتر می شود. گرمایش جهانی سبب از بین رفتن زیستگاه ها و مختل شدن چرخه حیات می شود.
گرمایش جهانی و تغییر اقلیم می تواند بر زمان جفت گیری و نرخ زادآوری گونه های جانوری اثر منفی بگذارد. با گرم تر شدن هوا، پرندگان هنگام مهاجرت به عرض های شمالی تر رفته و در آنجا ساکن می شوند. بدین ترتیب پرندگان مسافت بیشتری را نسبت به گذشته در هنگام مهاجرت خود طی می کنند که می تواند باعث از بین رفتن گونه های ضعیف تر آنها شود.
چگونه با افزایش جمعیت جانوران اعم از اهلی و وحشی در یک زیستگاه می توان کربن زیادی را در خاک ذخیره نمود؟
+سیستم های زمین با تعاملات پیچیده ای به هم مربوط هستند:
-فرآیندهای اقیانوسی اقلیم را تحت تاثیر قرار می دهد.
-حیات در جنگل ها بر رودخانه ها تاثیر می گذارد که به نوبه خود زندگی فراساحلی در فلات قاره ای و خلیج ها و مصب ها را تحت تاثیر قرار می دهد.
-چرخه مواد معدنی و گازها با میکروب های خاک تحت تاثیر قرار می گیرند.
به طور خلاصه، زمین یک متابولیسم یکپارچه است که در آن، ارتباطات بین عناصر که غالبا غیرقابل انتظار هستند می توانند هنگام آسیب یا تخریب، پیامدهای قدرتمندی داشته باشند.
چگونه با کاهش سرعت بیابان زایی می توان تنوع زیستی را از گزند تغییر اقلیم مصون داشت؟
یکی از خواستگاه های ریزگردها، گسترش بیابان ها است.وجود عنصر آهن در ریزگردها سبب میشود مواد مغذی موجود در اقیانوس ها با نقصان جدی مواجه شده و ترکیب زیستی آنها را دگرگون شود. رشد بی رویه جلبک ها و تکثیر فیتوپلانکتون ها به دلیل این تغییرات میزان کربن دی اکسید موجود در آب را به میزان چشمگیری افزایش می دهد و این موضوع می تواند سبب مرگ بسیاری از آبزیان شود.این واقعیت که زمین سیستمی یکپارچه است، بدین معنا است که تغییرات جهانی بر تمام زندگی و غالبا به شیوه های غیرقابل انتظار و مبهم تاثیر میگذارند.حتی تغییرات اندک و کوچک در اقلیم، جریان های اقیانوسی، پوشش جنگلی و پراکنش بیابان می تواند گاهی اوقات به طرز قابل توجهی پراکندگی گونه ها را تحت تاثیر قرار دهد. گونه های در معرض خطر می توانندبه واسطه از دست رفتن زیستگاه ها در خطر انقراض قرار گیرند. گونه های دیگر ممکن است به قلمروهای جدید حمله ور شوند و با گونه های بومی رقابت کنند.
در سال های اخیر با کاهش بارندگی ها و کاهش آب ورودی به تالاب ها بسیاری از آنها خشک شده اند. از سوی دیگر، رودخانه ها و تالاب ها زیستگاه گونه های متعدد و متنوعی از جانوران و گیاهان می باشند که بدین ترتیب خسارات جبران ناپذیری به آنها وارد می شود.
همچنین با خشک شدن تالاب ها و تبدیل شدن آنها به بیابان مشکل ریزگردها نیز رخ خواهد داد.
جمع بندی:
تغییر اقلیم باعث محدود شدن زیستگاه های گونه های گیاهی و جانوری می شود و در این مسیر برخی از گونه ها قدرت سازگاری با شرایط جدید را نخواهند داشت و حذف می شوند. در عوض گستره زیست برخی از گونه ها در مناطقی از کره زمین افزایش می یابد.خشک ترشدن سرزمین ها و از بین رفتن شرایط مطلوب زیستی گونه هایی را برای همیشه از صحنه روزگار ناپدید خواهد ساخت.
برای اطلاعات بیشتر در مورد تغییر اقلیم بر روی تنوع زیستی وژنتیکی این مقاله را مطالعه بفرمایید:
https://karjuya.com/wp-admin/post.php?post=14939&action=edit&classic-editor
منابع:
سخنرانی آقای دیوید اتنبرو https://instagram.com/cop26uk
هومن بهمن پور، امیر مافی، مزدک دربیکی، بهرنگ سالجقه، ۱۳۹۹. بســته آموزشی سواد محیط زیستی ویژه
آموزشگران و تسهیلگران، تغییر اقلیم، تهران، انتشارات زرنوشت.