با سلام خدمت تمامی دوستان عزیزم ؛ توی این مقاله قراره به کار با تاریخ و زمان در پایتون بپردازیم و با کتابخانه ی datetime و چند تا از کلاس ها و برخی از توابع مربوط به این کلاس ها آشنا بشیم.
در ضمن قبل از ادامه ی مطالعه ی ابن مقاله اگر شما هم خیلی در رابطه با ارور ها در پایتون و نحوه ی برطرف کردن آن ها اطلاعات نداربن بهتون پیشنهاد می کنم یه سری به ۳ مقاله ی قبلی یعنی :
- انواع ارور در پایتون | ۳ نوع خطای مهم
- مدیریت خطا با try و except در پایتون | ۱ مثال
- مدیریت خطا با استفاده از Assertion به همراه ۱ مثال
بزنین .
کتابخانه ی datetime :
این کتابخانه یکی از کتابخانه های کاربردی می باشد که برای کار با تاریخ و زمان در پایتون استفاده می شود . از این کتابخانه معمولا برای استفاده و یا ایجاد تغییراتی در تاریخ و زمان استفاده می شود . در ادامه به بررسی کاربردی این کتابخانه و توابع مهم آن خواهیم پرداخت .
استفاده ی کاربردی از کتابخانه ی datetime :
در این بخش قصد داریم تا با بررسی برخی از مثال های کاربردی در برنامه های مختلف با توابع مهم کتابخانه ی datetime هم آشنا شیم .
مثال ۱ : فرض کنید در بخشی از برنامه ای نیاز باشد که تاریخ و زمان همان لحظه که برنامه در حال اجرا می باشد را داشته باشیم .
در این ابتدا کتابخانه ی مورد نظر خود (در اینجا import) را import می کنیم :
سپس با استفاده از این کتابخانه کلاسی از آن که نام این کلاس هم datetime می باشد را صدازده و از تابعی از این کلاس که نام این تابع now می باشد ، تاریخ و زمان همین لحظه را به دست می آوریم .
برای چاپ کردن زمان و تاریخ به دست آمده نیز کافی است آن را درون یک متغیر ریخته و آن را print کنیم :
مثال ۲ : در این مثال قصد داریم برنامه ای بنویسیم که در آن تاریخ همان روز را داشته باشیم . برای انجام این کار کافی است مانند مثال بالا کتابخانه ی datetime (از کتابخانه های کاربردی کار با تاریخ و زمان در پایتون) را import کنیم و از کلاس date این کتابخانه تابع today را فراخوانی کنیم :
همچنین می توان با استفاده از year ، .month. و date. در انتهای متغیر a هر کدام از اجزای تاریخ (سال ، ماه و روز) را به تفکیک چاپ کرد .
مثال ۳ : یکی دیگر از کلاس های کاربردی datetime برای کار با تاریخ و زمان در پایتون کلاس time می باشد . همانطور که از نام آن مشخص است از این کلاس و توابع آن برای کار با زمان استفاده می شود . بدین صورت که فرض کنید در این مثال می خواهیم اجزای مختلف زمان (میکروثانیه ، ثانیه ، دقیقه و ساعت) را داشته باشیم .
در این حالت کافی است ورودی های اول تا چهارم تابع را به ترتیب ساعت ، دقیقه ، ثانیه و میکروثانیه ی مورد نظر قرار دهیم و درصورتی که مولفه ی چهارم را خالی بگذاریم به صورت پیش فرض مقدار آن (میکروثانیه) را ۰ قرار می دهد .
مانند تصویر زیر :
کتابخانه ی datetime که از پرکاربردترین کتبخانه ها برای کار با تاریخ و زمان در پایتون شناخته می شود دارای کلاس های متعددی می باشد که با استفاده از تابع dir می توانیم به لیستی از کلاس های این کتابخانه دسترسی داشته باشیم .
مانند :
توی این مقاله به کار با تاریخ و زمان در پایتون پرداختیم و ماژول datetime به همراه برخی از کلاس ها و توابع آن ها را بررسی کردیم . البته که تعداد این توابع بسیار بیشتر از آن است که بتوان تمامی آن ها را در یک مقاله بررسی کرد اما در صورت نیاز به مطالعه ی بیشتر در مورد کار با تاریخ و زمان در پایتون می توانید از مقاله ی ماژول datetime در پایتون | به زبان ساده استفاده کنید .
خب دوستان این مقاله هم در اینجا به پایان می رسه . ممنونم که تا انتهای این مقاله من رو همراهی کردین . امیدوارم که بعد از مطالعه ی این مقاله به راحتی بتونین در برنامه هاتون کار با تاریخ و زمان در پایتون رو داشته باشین .
تا مقاله ی بعدی خداوند یار و نگهدارتون .