پایگاه دانش کارجویا » تفاوت سکانس پلان و لانگ تیک شات | ۵ نکته درباره سکانس پلان

پایگاه دانش کارجویا

در پایگاه دانش کارجویا، اطلاعات خود را در زمینه های مختلف به روز کنید.

تفاوت سکانس پلان و لانگ تیک شات | ۵ نکته درباره سکانس پلان

سکانس پلان
فهرست مطالب

سکانس پلان چیست؟

سکانس پلان تکنیکی است در فیلمبرداری که کل روایت داستانی در یک شات و یک سکانس بدون کات و تدوین فیلمبرداری می‌شود. همچنین باید توجه داشته باشیم که به اشتباه در برخی منابع سکانس پلان و برداشت بلند (Long Take Shot) رو معادل هم قرار میدهند. تفاوت این دو در آن است که لانگ‌ تیک یعنی برداشت بلند (به همراه تدوین) اما سکانس پلان به یک برداشت بلند بدون کات می‌گویند. پس فیلمی که سکانس پلان است یعنی به هیچ وجه ممکن در آن کات وجود ندارد، حتی کات پنهان، اما فیلمهای با تکنیک لانگ‌ تیک، قابلیت کات زدن و تدوین دارند.

موضوعاتی که در این مقاله بررسی می کنیم:

  • سکانس پلان در تاریخ سینما
  • درباره لانگ تیک شات
  • کاربرد لانگ تیک شات و سکانس پلان
  • آثار ساخته شده با تکنیک سکانس پلان و لانگ تیک

می توانید مقالات دیگر را نیز در سایت کارجویا در ارتباط با تدوین مشاهده بفرمایید.

—————————

سکانس پلان چیست

سکانس پلان در تاریخ سینما

در تاریخ سینما، سکانس پلان و لانگ تیک در فیلم های زیادی استفاده شده است ولی در تاریخ سینما اورسون ولز، کارگردان فیلم معروف Citizen Kane (همشهری کین) را به استفاده عمدی از این تکنیک می شناسند. همچنین در برخی از آثار قبل از همشهری کین فیلم‌هایی می‌بینیم که در تعدادی از سکانس‌های خود از لانگ‌تیک در طراحی میزانسن بهره برده اند. مثلا فیلم La Règle du jeu اثر ژان رنوار، در برخی از صحنه‌ها سکانسی را با تداومی خطی و بدون کات مشاهده می کنید.

منتقدها و نظریه‌پردازان سینما بعداز فیلم سیتیزن کین شروع به موافقت و مخالفت با این تکنیک نمودند تا اینکه در سال ۱۹۴۸ آلفرد هیچکاک پا را فراتر گذاشت و کل فیلمِ Rope را با تکنیک لانگ تیک جلوی دوربین برد. کارگردان های دیگری نیز مثل اینگمار برگمان و آندری تارکوفسکی در فیلمهایشان از سکانس پلان و لانگ تیک استفاده کرده اند.

سکانس پلان چیست
آلفرد هیچکاک

** مشاهده توضیحات آلفرد هیچکاک درباره فیلمبرداری با تکنیک سکانس پلان از لینک زیر :

آلفرد هیچکاک فیلم طناب (روشن کردن فیلترشکن فراموش نشه)

درباره لانگ تیک شات

لانگ تیک شات، یک فِریم تکی است که مدت زمان آن بسیار بیشتر از سکانسهای معمول یک فیلم است؛ همانطور که اشاره شد، لانگ تیک ها می‌توانند چند دقیقه طول داشته باشند و ممکن است شامل حرکت دوربین به روش های مختلف هم بشوند. لانگ تیک طوری طراحی شده که برای تماشاچی به عموتن یک تصویر یکتا و بدون وقفه ظاهر شود. اصولاً به دلیل سختی در اجرای صحیح، این تکنیک در فیلم‌های کمی کاربرد دارد اما در صورت اجرای صحیح و درست میتواند سطح کیفیت پروژه را بسیار افزایش دهد.

کاربرد لانگ تیک شات و سکانس پلان

منتقدان زیادی با این تکنیک مخالف بوده و سینما را فقط در قالب مونتاژ تعریف می‌کردند، اما از سوی دیگر André Bazin مشهورترین منتقد دهه ۵۰ میلادی، این سبک از فیلمبرداری را بسیار ستایش می‌کرد و در دل نظریه‌هایش به بررسی فرم این موضوع می پرداخت.

سکانس پلان چیست
آندره بازین، منتقد معروف فرانسوی در دهه ۵۰ میلادی

پس از دهه‌ی پنجاه تکنیک لانگ تیک وارد سینمای شرق و شوروی شد و تدوین و کات‌های مکرر کار جای خود را به برداشت های بلند دادند و لانگ تیک تبدیل به اصول و زبانی مفهومی شد. در واقع تکنیک سکانس پلان که دوربین به شکلی سیال تمام فیلم را در یک شات طولانی ثبت می‌کند، برای پیوسته و واقعی بودن زمان کاربرد دارد.

البته همیشه ساختار شکنی های خاص و جذابی در هنر و سینما وجود داشته که از یک تکنیک برای بیان مضمون های مختلف بیان شود. منطق سکانس پلان و لانگ تیک باید به نسبت سوژه، زمان، مکان و محتوای آن باشد و بدون این المان‌ها، باعث ایجاد فضایی تصنعی در فیلم میشود.

آثار ساخته شده با تکنیک سکانس پلان و لانگ تیک

284 کارجویا

کارگردان: آلخاندرو گونزالز ایناریتو

مدیر فیلمبرداری: امانوئل لوبِزکی

سکانس پلان چیست

کارگردان: آلفونسو کوارون

مدیر فیلمبرداری: امانوئل لوبِزکی

سکانس پلان چیست

کارگردان: جو رایت

مدیر فیلمبرداری: سایموس مک گاروی

سکانس پلان

کارگردان: سم هارگریو

فیلمبرداران: نیوتن توماس سیجل و سم هارگریو

سکانس پلان چیست

کارگردان: سم هارگریو

فیلمبرداران: گرِگ بالدی و سم هارگریو

 

امیدوارم از این مقاله لذت برده باشید.

 

منابع:

editeto

backstage

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *