تکنیک های فیلمبرداری
سینماتوگرافی یا به اصطلاح عامه در ایران، فیلمبرداری به فرآیند ضبط تصاویر متحرک با دوربین می گویند که شامل ضبط اتفاقی در حال رخدادن طی یک مدت زمان مشخص و سپس به کمک تدوین قطعات ضبط شده در کنار هم قرار می گیرند. فیلمبردار باید در نظر داشته باشد که در هر صحنه از چه نوع لنزی استفاده میکند و همچنین نورپردازی صحنه برای فیلمبرداری مناسب است یا خیر. برای دانستن این نکات حتما با این مطلب از کارجویا همراه باشید.
موضوعاتی که در این مطلب به آن می پردازیم:
- سینماتوگرافی چیست؟
- وظیفه اصلی فیلمبردار (سینماتوگرافر) چیست؟
- تکنیکهای سینماتوگرافی
- نکات مهم برای فیلمبردار حرفه ای شدن
—————————
سینماتوگرافی چیست؟
داشتن فِریم های مختلف و گرفتن تصاویر عالی کافی نیست؛ باید بتوانید بین تصاویری که دارید و فیلم هایی که ضبط میکنید هماهنگی برقرار کنید به طوری که با یکدیگر همخوانی داشته باشند. اما اتفاق چگونه رخ میدهد؟!
فیلمبردار یا به اصطلاح سینمایی کَمِرا مَن (Camera man) با توجه به خواسته کارگردان دوربین را حرکت میدهد و پس از اینکه تصاویر موردنظر کارگردان یا به اصطلاح فوتیج ها (که از پیش آماده شده اند)، ضبط شد، این تصاویرِ خامِ ویدیویی را در اتاق تدوین به یکدیگر متصل میکنند. اکثرا کارگردان ها مسئولیت آنچه در فیلم اتفاق میفتد را به دوش میکشند، پس باید بر فِریم به فِریم تصاویری که در فیلمشان قرار میدهند، نظارت داشته باشند. اگر علاقهمند به پیگیری آینده شغلی خودتون در حوزهی فیلمسازی هستید، در این مقاله به شما برخی نکاتی که مورد نیازتان در پشت صحنه و در فرآیند فیلمسازی است را ارائه خواهیم داد.
وظیفه اصلی فیلمبردار (سینماتوگرافر) چیست؟
تا به حال به این مسئله که وظایف یک فیلمبردار چیست؟ در اصل، فیلمبردار یکی از اعضای اصلی تیم سازنده فیلم است و طبق تصاویری که او ضبط میکند، فیلم ساخته میشود پس باید کارگردان و بازیگران بیشترین همکاری را با او داشته باشند. فیلمبردار یا مدیر تصویربرداری،وظیفه دارد زاویههای دوربین را تنظیم کند، از تکنیکهای نورپردازی آگاه باشد و با فیلترها و بقیه عناصر تصویری آشنا باشد.
شخصی که در این صنعت کار میکند باید در انتخاب تصاویر خلاق باشد و مطمئن شود که تمامی لحظاتی که برای فیلم ضبط میشود تا روی پرده نقره ای به نمایش در بیاید، در عین سادگی و زیبایی، واقعی هم باشند. برای خلق آثار ماندگار، به خلاقیت و مهارت بالایی نیاز است، نتیجتا باید مستمر در حال تلاش و یادگیری باشید تا تجربه کسب کنید.
با وجود اینکه فیلمبردار مسئولیتهای بسیاری در روایت یک داستان دارند، اما کار آنها اغلب نادیده گرفته میشود، زیرا بیشتر مخاطبان با مسئولیت ها و وظایف سینماتوگرافر آشنا نیستند. سینماتوگرافر همانطور که بالاتر ذکر شد، مسئولیت تمام جنبههای فرآیند فیلمبرداری از جمله نورپردازی، جایگاه دوربین، نرخ فریم ها، انتخاب لنز و ترکیب تصویر. را بر عهده دارد. فیلمبرداران هنرمندانی هستند که در پشت پرده کار فیلمسازی و ساخت برنامه های نمایشی نقش دارند و مسئولیت مدیریت تمامی جنبههای تجسمی یک اثر، از جمله ترکیب بندی تصاویر، مدیریت بازیگران و قاب بندی فِریم برای روایت داستان روی صفحه نمایش بر عهده آنهاست.
تکنیک های فیلمبرداری (تکنیک های سینماتوگرافی)
تاریخچه سینماتوگرافی به اوایل دهه ۱۸۹۰ و فیلمهای صامت اوایل آن دوره بازمیگردد. البته در سال ۱۹۲۷ اصول مشخصی برای این حرفه ی هنری، توسط سرگئی ایزنشتاین، فیلمساز شوروی الاصل، توسعه یافت. نظریههای ایزنشتاین درباره سینما به طور خلاصه به “نظریه مونتاژ” معروف است، که او آن این نظریه را با این عنوان “در کنار هم قراردادن دو یا چند تصویر برای بیان یک مفهوم واحد” توصیف میکند.
تکنیکهای فیلمبرداری، همچنین به عنوان تکنیک های دوربین (Camera working tech) در فیلمسازی شناخته میشود؛ استفاده ای خلاقانه از جای گیری و حرکات دوربین است که برای نمایش یا تاکید بر یک ایده استفاده می شود.
معمولا عکاس باید از تکنیکهایی مانند پان، تیلت، زوم و دالی برای این کار استفاده کند که شامل سبک، ترکیب، زوایای دوربین، طراحی نورپردازی و تکنیکهای ویرایش می شود. همچنین تمام عناصر سینمایی دیگری مانند ضبط صدا و اصلاح رنگ نیز در این تکنیک ها بررسی میشوند.
نکات مهم درباره فیلمبردار حرفه ای شدن
در هر حرفه ای که با دوربین سر و کار داشته باشیم، نیاز به دانستن نکات مهمی درباره فیلمبرداری هستیم. برای مثال ویدیوهای YouTube باید با بهترین نرمافزار ویرایش برای ویرایش شوند، پست ها و استوری های Instagram باید پالت رنگ جذابی داشته باشند و بین تصاویر کات های به موقع داشته باشند، پستهای وبلاگی اگر محتوای ویدئویی نیستند نیاز به پاراگرافهای معرفی جذاب دارند.
حالا چگونه مطمئن شویم که تصویری که ضبط میکنیم حرفهای به نظر بیاید؟ باید سعی کنید این چند نکته را رعایت کنید:
- از زوایای خلاقانه استفاده کنید.
- از نور طبیعی بهره ببرید.
- موضوع خود را به درستی قابلیت برش دادن.
- موضوعات در حال حرکت را از تصویر دور نگه دارید.
بسیار مهم است که با ضبط تصاویر مختلف، دوربین خود امتحان کنید. ترفندها و تکنیکهای زیادی وجود دارند که برای جلب احساسات و سلیقه های مختلف می توانید استفاده کنید. یکی از این تکنیکها “داچ تیلت” است که در آن دوربین را به یک سمت خم میکنند تا دو خط عمودی همزاویه با یکدیگر موازی باشند، به جای اینکه مانند فیلمبرداری معمولی، تصاویر به صورت قطری ضبط شوند. این تکنیک باعث می شود تصویر ضبط شده تقریباً مثل یک پرتره یا طراحی متحرک به نظر برسد و جذابیت بیشتری داشته باشد. ولی در مقابل فیلمبرداری به شیوه کلاسیک است که بیشتر واقعگرایانه به نظر میرسد.
روشهای زیادی برای ارزیابی کیفیت کار یک سینماتوگرافر وجود دارد، از جمله بررسی تصاویر و زوایا به نسبت یکدیگر، اما هیچ راهی بهتر از تست کردن آنها در هنگام تولید و ضبط فیلم نیست. و بهترین سینماتوگرافی نیز همیشه نیازی به هزینه زیاد ندارد.
در پایان نیز به چند نکته برای تست کردن کارِ دوربین و یک گزینه مقرون به صرفه باید توجه کنیم:
- بدانید که دوربینتان با چه فرمتی ضبط میکند و مطمئن شوید که با فرمت نوار فیلم سازگار است. البته این نکته برای دوربین های قدیمی صدق می کند ولی اگر دوربین دیجیتال دارید،حتما باید حداقل کیفیت ۱۰۸۰p یا ۴k را برای ضبط پشتیبانی کند، زیرا برخی از دوربینها قابلیت ضبطِ بالاتر از کیفیت ۷۲۰p را ندارند.
- حتما دیافراگم دوربین را چک کنید و مقدار نورِ قابل تحمل لنز آن را بررسی کنید.
- مطمئن شوید که لنزهای دوربینتان قادر به تصویربرداری چندکانونه باشند و تصاویر را با ریز جزئیات ضبط کنند.
این مطلب در همینجا به پایان می رسد و امیدوارم از مطالع آن لذت برده باشید.
منبع: