چند وقتی میشه که بازار هاردهای ssd داغ شده و احتمالا شما هم قبلا یچیزایی در موردش شنیدید. اگر میپرسید «SSD چیست؟»، اگر کنجکاو هستید و دوست دارید بیشتر در این مورد اطلاعات داشته باشید، جای درستی اومدین. با من تا انتهای این مقاله همراه باشید.
تاریخچه SSD :
بیایید اول با تاریخچه و تولد هاردهای SSD آشنا بشیم. از ابتدای زمان ظهور این هارد تاکنون، اتفاقات زیادی رقم خورده. من در اینجا بخشی از این اتفاقات رو با شما مرور میکنم . طبیعیه که اگر بخواییم تمام تاریخچه این هارد SSD رو باهم بررسی کنیم، این مقاله خیلی طولانی و تخصصی میشه و قطعا حوصله شما هم سر میره.
ظهور اولین SSD به سال ۱۹۵۰ میلادی برمیگردد. در آن زمان، در رایانه های نسل اول (کامپیوترهای لوله خلاء) از طریق دو فناوری مشابه استفاده می کردند: ظرفیت کارت حافظه فقط خواندنی و حافظه هسته مغناطیسی.
به دلیل گرانی این حافظه ها و البته گسترش تجهیزات ذخیره سازی ارزان تر، طی دهه های ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ میلادی ، SSD ها کنار گذاشته شدن.
در دهه ۱۹۸۰ میلادی به دلیل گسترش روزافزون تکنولوژی، حافظه های SSD بار دیگر روی کار آمدند. در سال ۱۹۸۸، یک فروشنده کوچک رایانه مستقر در آلاباما، نمونه اولیه ای از اولین حافظه SSD جهان را برای استفاده به عنوان حافظه فلش معرفی کرد. ناگفته نماند که معرفی تراشه های حافظه فلش NOR اینتل در اوایل سال این امکان را فراهم کرده بود.
در سال ۲۰۰۳، شرکت Transcend حافظه های SSD فلش ارزان قیمت را با اتصال دهنده فناوری پیشرفته موازی (Parallel ATA یا PATA) با قیمت ۵۰ دلار معرفی کرد.
نکته: کانکتور PATA دیسک سخت را به رایانه متصل می کند.
سال ۲۰۰۶ بود که SSD های فلش با ظرفیت ۳۲ گیگابایت و رابط PATA به طور انبوه توسط سامسونگ به بازار عرضه شد. SSD های ذخیره سازی گسترده در سال ۲۰۰۹ توسط شرکت OCZ Technology با یک SSD مبتنی بر فلش ۱ ترابایتی معرفی شدند، در حالی که شرکت Virident Systems نسل دوم SSD های مبتنی بر فلش را با ظرفیت حداکثر ۲.۲ ترابایت در سال ۲۰۱۲ توسعه داد.
در پایان سال ۲۰۱۲، شاهد فلش درایوهای سازمانی قابل اعتماد برای برنامه های کاربردی با کارایی بالا بودیم. نیاز روزافزون به سرعت، عملکرد بالا و قابلیت اطمینان از عوامل حیاتی برای رشد و پیشرفت SSD ها نسبت به هارد دیسک ها هستند.
آیا میدانستید در سال ۱۹۹۱ یک حافظه SSD با ظرفیت ۲۰ مگابایت ، به قیمت ۱۰۰۰ دلار فروش رفت؟
حافظه های SSD چگونه کار میکنند؟
تا الان در مورد تاریخچه هاردهای SSD باهم خوندیم و تا حدی باهاش آشنا شدیم. الان وقت اینه که کمی جلوتر بریم و ببینیم اصلا یک هارد SSD چگونه کار میکند.
هر SSD شامل یک کنترلر است که شامل قطعات الکترونیکی است که اجزای حافظه NAND را به کامپیوتر میزبان متصل می کند. کنترلر یک پردازنده تعبیه شده است که کدهای سطح نرم افزار را اجرا می کند و یکی از مهم ترین عوامل عملکرد SSD است. همچنین وظیفه ذخیره، بازیابی، ذخیره سازی و پاکسازی داده ها را بر عهده دارد.
برخلاف HDD ها، یک دستگاه ذخیره سازی SSD دارای قطعات متحرک نیست. با SSD، داده ها در ریزتراشه ها ذخیره می شوند و سرعت آن را افزایش می دهند. SSD در مقایسه با HDD کوچکتر است و حتی می توان آن را مستقیماً روی مادربرد نصب کرد. می توان گفت که این نوع پیشرفته تر و پیچیده تر از حافظه USB است.
اجزای درونی یک هارد SSD
مزایای حافظه SSD :
- سرعت: خواندن/نوشتن سریعتر SSD ها می توانند به سرعت به فایل های حجیم دسترسی پیدا کنند.
- زمان بوت سریعتر و عملکرد بهتر: از آنجایی که درایو به چرخش درایو مانند هارد دیسک نیازی ندارد، پاسخگوتر است و عملکرد بارگذاری بهتری را ارائه می دهد.
- دوام: SSD ها در برابر ضربه مقاوم تر هستند و بهتر از HDD ها می توانند گرما را تحمل کنند زیرا قطعات متحرک ندارند.
- مصرف برق: SSD ها به دلیل نداشتن قطعات متحرک نسبت به HDD ها برای کار به انرژی کمتری نیاز دارند.
- ساکت تر: SSD ها صدای کمتری تولید می کنند زیرا هیچ قطعه متحرک یا چرخشی وجود ندارد.
- اندازه: SSD ها به شکل فاکتورهای مختلفی تولید می شوند در حالی که اندازه هارد دیسک محدود است.
معایب حافظه SSD :
- هزینه: SSD ها نسبت به هاردهای سنتی گران تر هستند.
- امید به زندگی: برخی از SSDها، به عنوان مثال، آنهایی که از تراشههای فلش حافظه NAND استفاده میکنند، فقط میتوان تعداد دفعات مشخصی را نوشت که معمولاً کمتر از HDD است.
- کارایی: محدودیت در تعداد چرخه های نوشتن باعث می شود عملکرد SSD ها در طول زمان کاهش یابد.
- بازیابی اطلاعات: این فرآیند زمانبر میتواند گران باشد، زیرا دادههای تراشههای آسیبدیده ممکن است قابل بازیابی نباشند.