مقدمه ای بر ایرباس۳۲۰
پس از اینکه بوئینگ و مک دانل داگلاس با طراحی B737 و DC-9 مشهور شده بودند، ایرباس تصمیم گرفت دست به طراحی هواپیمایی هم رده با این دو تایپ با نام ایرباس۳۲۰ بزند. در این مقاله قصد داریم تا با خانواده ایرباس۳۲۰ آشنا شویم. پس از موفقیت ایرباس در پروژه A300 و کسب بازار جهانی، ایرباس به رقیبی جدی برای بوئینگ و مک دانل داگلاس شده بود. با طراحی A320 و ورود آن به عرصه حمل و نقل هوایی، ایرباس، تکنولوژی جدیدی را وارد حوزه طراحی هواپیما کرد.
هم اکنون، شرکت هواپیمایی American Airlines، بزرگ ترین بکارگیرنده این هواپیما در جهان به حساب می آید. جهت آشنایی بیشتر با این هواپیما به ویدیوی “Introducing the A320 Family” قرار گرفته در سایت ایرباس مراجعه کنید.
مشخصات ایرباس۳۲۰
- اولین هواپیمای دارای سیستم پیشرفته Fly By Wire.
فلای بای وایر، نوعی سیستم کنترل پرواز جهت کنترل فرامین و سطوح پروازی هواپیما است که در آن سیم های الکتریکی، جایگزین رابط های مکانیکی و هیدرولیکی می باشند. برای آشنایی بیشتر با فلای بای وایر، می توانید به ویدیوی آموزشی “CAPTAIN JOE” و یا مقاله “Fly By Wire” منتشر شده در ویکی پدیا مراجعه کنید.
- اولین هواپیمای مسافربری دارای Sidestick.
نسل های قبلی A320، یعنی A300 و A310 و همچنین تمامی هواپیماهای تولید شده توسط بوئینگ و مک دانل داگلاس از Yoke جهت کنترل فرامین، بهره می بردند. A320، با بهرمندی از Sidestick یا سکان هدایت جانبی، اولین هواپیمایی بود که این تکنولوژی را وارد عرصه طراحی هواپیما کرد. این کمپانی، در تمامی تایپ های پس از A320 نیز از این قابلیت استفاده کرد.
- هواپیمای باریک پیکر و تک راهرو دارای دو پیشرانه توربوفن
- نوع پیشرانه ها:
CFM International CFM56
IAE V2500
Pratt & Whitney PW6000
سری های ایرباس۳۲۰
بطور کلی این هواپیما شامل دو سری CEO و NEO*¹ می شود. در این مقاله قصد داریم تا با سری CEO آشنا شویم. A320CEO شامل A320 ،A319 ،A318 و A321 می باشد. در جدول زیر، مدل و تاریخ دریافت مجوز پرواز هر کدام از این تایپ ها ذکر شده است.
پ.ن¹*: جهت آشنایی با A320NEO Family، به مقاله “آشنایی با خانواده ایرباس۳۲۰NEO|چهار تفاوت اساسی با خانواده CEO” مراجعه کنید.
همانطور که در جدول ذکر شد، ایرباس۳۱۸ دارای چهار مدل، ایرباس۳۱۹ دارای ۸مدل، ایرباس۳۲۰ دارای ۹مدل و ایرباس۳۲۱ دارای ۸مدل مختلف می باشند. در ادامه به هرکدام از تایپ ها و سری های خانواده A320 خواهیم پرداخت.
-
ایرباس۳۱۸
این هواپیما، توسعه یافته از A319 می باشد. از ایرباس۳۱۸، مجموعا ۸۰فروند تولید شد. هم اکنون خط تولید این هواپیما متوقف شده است. مشخصات A318، در جدول زیر آمده است.
-
ایرباس۳۱۹
دومین عضو این خانواده، A319 می باشد. این هواپیما که با نام “A320M-7” نیز معروف است، از A321 توسعه یافته است. مجموعا ۱۴۸۶فروند از این هواپیما تولید شده است و هم اکنون خط تولید آن متوقف شده است. مشخصات A319، در جدول زیر آمده است.
البته این هواپیما دارای دو مدل جدید دیگر با نام های A319CJ و A319LR نیز می باشد. A319CJ یا ACJ319، آغاز پروژه جدیدی را در ایرباس با نام “Aircraft Corporate Jets” در پی داشت. تمامی سری های ACJ، جت های بیزینس با چینش داخلی اختصاصی می باشند. A319LR یا Long-Range A319 نیز جهت افزایش برد و محدوده سفر، روانه بازار شد. این هواپیما، مسافت ۸۳۰۰کیلومتری(۴۵۰۰ناتیکال مایل) را می تواند بدون سوخت گیری مجدد بپیماید که نسبت به نسخه عادی، افزایش ۱۳۵۰کیلومتری در حداکثر مسافت قابل پیمایش بدون سوخت گیری مجدد را دارد.
-
ایرباس۳۲۰
اصلی ترین تایپ خانواده ایرباس۳۲۰، همین هواپیما می باشد. تمامی تایپ های A319 ،A318 و A321 از این هواپیما توسعه یافته اند. مشخصات این هواپیما در جدول زیر آمده است.
-
ایرباس۳۲۱
در تاریخ ۱۱مارس۱۹۹۳، کمپانی ایرباس، اولین تایپ توسعه یافته از A320 را با نام “A321” معرفی کرد و بنابراین خانواده A320 تشکیل شد. ایرباس۳۲۱ که با نام های “A320-500″ ،”Stretched A320” و “A325” نیز شناخته می شود، نسخه کشیده ترِ A320 می باشد که با هدف افزایش تعداد مسافر قابل پذیرش، طراحی شد. هر دو تایپ دیگر این خانواده(A318 و A319) از این تایپ توسعه یافته اند.
این تایپ علاوه بر مدل هایی که در بالاتر ذکر شد(رجوع شود به جدول مدل و تاریخ دریافت مجوز پرواز)، دارای دو مدل A321LR و ¹*A321XLR یا Extra Long Range A321 نیز می باشد. هر دوی این مدل ها با هدف افزایش مسافت قابل پیمایش بدون سوخت گیری مجدد طراحی شدند. در جدول پایین، مشخصات A321 آمده است.
پ.ن¹*: جهت آشنایی بیشتر با A321XLR، می توانید به مقاله “!A321XLR, on route to certification” مراجعه کنید.
سپاس از همراهی شما.